Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na neformalnem srečanju zunanjih ministric in ministrov EU v Stockholmu

Državni sekretar Marko Štucin se je 12. in 13. maja udeležil neformalnega srečanja ministric in ministrov za zunanje zadeve držav članic EU (Gymnich), na katerem so naslovili aktualna vprašanja zunanje in varnostne politike. Ministri so razpravljali o ruski agresiji na Ukrajino ter o odnosih med EU in Kitajsko. Neformalno so izmenjali poglede tudi z ministrom za zunanje zadeve Ukrajine Kulebo.
Skupinska fotografija

Državni sekretar Štucin na neformalnem srečanju zunanjih ministric in ministrov EU (Gymnich) v Stockholmu | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

V razpravi o ruski agresiji na Ukrajino so se ministri osredotočili na nadaljnjo podporo Ukrajini, krepitvi sodelovanja z njo ter na sodelovanje z globalnimi partnerji. Strinjali so se, da je za trajen in pravičen mir v Ukrajini nujno sodelovanje celotne mednarodne skupnosti, pri iskanju rešitev pa mora biti jasno, kdo je agresor in kdo žrtev.

Ministri so opravili strateško razpravo o odnosih med EU in Kitajsko z ozirom na širši geopolitični kontekst. Zavzeli so se za enoten pristop držav članic EU do Kitajske in se strinjali, da je, ob konsistentnem zagovarjanju lastnih vrednot in upoštevanju lastnih interesov, potrebno gojiti visoko raven sodelovanja s Kitajsko. Obenem je smotrno krepiti odpornost in samozadostnost EU.

V pogovoru z ministrom za zunanje zadeve Kulebo so razpravljali o nadaljevanju podpore Ukrajini, krepitvi njenih vezi z EU in o ukrepih za ohranitev pritiska na Rusijo.

Državni sekretar Štucin je na srečanju spomnil tudi na prihajajočo MLA diplomatsko konferenco, ki jo bo Slovenija gostila od 15. do 26. maja, s ciljem sprejetja Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, zločinov proti človečnosti, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.