Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na ministrskem forumu EU – Indopacifik

Državni sekretar Marko Štucin se je danes v Stockholmu udeležil ministrskega foruma EU – Indopacifik, ki ga je skupaj z Evropsko službo za zunanje delovanje organizirala predsedujoča Svetu EU Švedska. Po prvem srečanju v Parizu februarja 2022 je bil s tem zastavljen korak k oblikovanju rednega ministrskega dialoga za krepitev partnerstva med Evropsko unijo in regijo Indopacifika.

Ministri za zunanje zadeve in drugi visoki predstavniki držav članic Evropske unije, regije Indopacifika in indopacifiških regionalnih organizacij so razpravljali o vplivu geopolitičnih razmer na regijo Indopacifika, pomenu krepitve partnerskih odnosov in sodelovanja pri obravnavi globalnih izzivov.

Državni sekretar Štucin je sodeloval na okrogli mizi o zelenih priložnostih in sodelovanju pri soočanju z izzivi, ki jih prinašajo globalne klimatske spremembe. Med drugim je izpostavil nujnost skupnega ukrepanja tako pri obravnavi vzrokov kot posledic podnebnih sprememb in s tem v zvezi pozdravil pobudo generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov o vzpostavitvi sistemov zgodnjega opozarjanja za vse. Obenem je pozval k vzpostavitvi svetovnega oz. evropskega observatorija za sušo ter sistema za ozaveščanje o poplavah. Enako pereč izziv je navzkrižje med vse večjim pomanjkanjem vodnih virov in rastočo porabo ter onesnaženostjo voda, tudi s plastiko. Zato je pomembna usklajenost podnebnih, energetskih ter vodnih politik, pospešitev tranzicije v krožno gospodarstvo in sprejemanje zelenih rešitev, ki ob ustreznih finančnih virih in prenosu znanja vodijo k pravičnemu zelenemu prehodu in ohranjanju biotske raznovrstnosti. Izpostavil je pripravljenost Slovenije, da s svojimi zmogljivostmi in rešitvami prispeva k regionalnim in multilateralnim prizadevanjem pri iskanju zelenih priložnosti in premagovanju globalnih izzivov.

Udeležence sta uvodoma nagovorila švedski zunanji minister Billström in visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Borrell ob prisotnosti švedskega kraljevega para.

Državni sekretar Štucin se je ob robu foruma sestal z namestnikom predsednika vlade Fidžija Manoo Kamikamico, zunanjim ministrom Šrilanke Alijem Sabryjem, namestnikom ministra za zunanje zadeve Malezije Mohamadom Alaminom ter namestnikom zunanjega ministra Mozambika Manuelom Gonçalvesom. Ob krepitvi dvostranskega sodelovanja in sodelovanja na multilateralnem področju je državni sekretar Štucin posebej izpostavil kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svet OZN v obdobju 2024-25.