Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. maja 2023.

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 9.24 se je v naselju Hrastovec v občini Lenart zaradi obilnega deževja povišala gladina reke Pesnice in napolnila zbiralnik vode pred stanovanjsko stavbo. Gasilci PGD Lenart so iz zbiralnika izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Ob 11.28 je v naselju Kozjak nad Pesnico, občina Kungota, meteorna voda zalila zimski vrt v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Spodnja Kungota so izčrpali vodo.

Ob 13.08 so v ulici Za gradom v Mariboru gasilci JZ GB Maribor iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli šest kubičnih metrov meteorne vode.

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 9.36 se je v naselju Bezena, občina Ruše, sprožil zemeljski plaz, ki je ogrožal dva objekta. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje drsenje okoli 50 kubičnih metrov zemlje ter s folijo pokrili plaz.

Ob 11.17 se je v naselju Rošpoh v občini Maribor zaradi obilice dežja poškodovalo cestišče. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka. O dogodku so bili obveščeni vsi pristojni organi. Nadaljnje postopke je prevzelo podjetje Nigrad.

Ob 14.40 se je ob Vrhovdolski poti v Limbušu, občina Maribor, sprožil zemeljski plaz. Gasilci JZ GB Maribor so plaz v velikosti okoli 120 kvadratnih metrov prekrili s folijo in očistili cestišče.

Ob 16.20 se je v Laznici, občina Maribor, sprožil zemeljski plaz v velikosti okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre so zavarovali kraj dogodka ter s folijo prekrili plaz. Na kraju so bili prisotni predstavniki CZ Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 9.50 se je v naselju Kupčinji vrh, občina Majšperk, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Stoperce in Majšperk so plaz velikosti okoli 200 kvadratnih metrov prekrili s folijo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Močan veter

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.44 se je v naselju Negova, občina Gornja Radgona, podrlo drevo preko lokalne ceste. Razžagali in odstranili so ga gasilci PGD Negova.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 19.14 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGD Velenje do prihoda reševalcev NMP oskrbeli osebo, ki se je v predelu vratu poškodovala s pločevino.

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Kranj

Ob 11.45 je v bližini Davče, občina Železniki, bik po strmini padel v tolmun in se ni mogel rešiti. Reševalci GRS Škofja Loka so ga skupaj z domačini in vrvno tehniko pripravili za dvig, nato ga je helikopter Slovenske vojske dvignil in prepeljal na varno mesto.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 8.41 so v reki Savi med sotočjem Črnuščice in reke Ljubljanice gasilci GB Ljubljana iskali pogrešano osebo. S pomočjo rafta in drona so preiskali levi in desni breg ter otoke. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.21 je v Debru, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na njivo. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 6.47 sta na primorski avtocesti v predoru Kastelec, v smeri proti Ljubljani, trčila kombinirano in manjše tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Koper in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč ostalim službam. Ponesrečenih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.41 se je na dolenjski avtocesti med Grosupljem in Višnjo Goro, občina Grosuplje, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 17.20 so pri Zgornjem Logu v občini Litija trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili dve osebi iz vozila, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu štirih poškodovanih oseb. O dogodku je bila obveščena policija in pristojno cestno podjetje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.17 je na cesti Noršinci pri Ljutomeru–Križevci pri Ljutomeru osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo v jarku. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer in policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ljutomer odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.52 sta v naselju Vogrsko v občini Renče - Vogrsko trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in usmerjali promet do prihoda policije. Nastala je le materialna škoda.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.37 sta na cesti za Strugo, občina Novo mesto, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb, ki so ju reševalci NMP ZD Novo mesto prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 5.54 je na cesti Novo mesto–Metlika, med naseljema Dolnja Težka voda in Koroška vas, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevrnilo in obstalo na kolesih na travniku. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, slednji pa so jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 19.30 je v naselju Žabjak, občina Ptuj, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.56 sta na cesti Slovenj Gradec–Mislinja v naselju Turiška vas, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Poškodovali sta se dve osebi. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč pri odstranitvi vozil s cestišča. Reševalci ZRC Koroške - enota NMP Slovenj Gradec so poškodovani osebi z reševalnim vozilom prepeljala v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.25 so na Gasilski cesti v Loki pri Mengšu, občina Mengeš, goreli zabojniki za odpadke, nato pa se je požar razširil na leseno brunarico in ostrešje stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Loka pri Mengšu, Mengeš, Topole, Kamnik in Trzin. Objekt so pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili.

Izpostava Maribor

Ob 19.46 so na Kovaški cesti v Lovrencu na Pohorju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so počakali, da so saje dogorele, očistili dimnik in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.43 je v Ulici Talcev v Straži gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Dolenja Straža in Vavta vas so pogasili požar, prezračili in pregledali prostore ter iznesli poškodovano kuhinjsko opremo. Reševalci NMP ZD Novo mesto so stanovalca, ki se je nadihal dima, pregledali in prepeljali v SB Novo mesto.

Ob 19.06 je na Ločki cesti v Črnomlju gorelo v gostinskem objektu. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili požar ob hladilnici in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 8.47 je v naselju Harije, občina Ilirska Bistrica, zagorelo v garaži ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar pogasili in preprečili širitev požara na ostrešje stanovanjskega objekta. S termovizijsko kamero so pregledali objekt in delno sanirali poškodovano ostrešje garaže. V požaru je bilo uničenega več kosov vrtnega in drugega orodja. Na kraju je bila prisotna policija.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.30 je v Slomškovi ulici v Ljubljani gorelo osebno vozilo na električni pogon. Vozilo, ki je gorelo v prednjem delu so pred prihodom gasilcev pogasili mimoidoči z gasilniki. Gasilci GB Ljubljana so mesto požara dokončno prelili z vodo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 17.48 je v Ulici Savinjske čete v Žalcu gorela izolacije cisterne v industrijskem obratu. Gasilci PGD Žalec, Vrbje in Griže so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.14 so ob cesti Gameljne–Črnuče, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana opravili pregled in identifikacijo neznane snovi v enem od dveh odloženih sodov. Drugi je bil prazen. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, za odvoz bo poskrbelo podjetje Snaga Ljubljana.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.20 so na Zdraviliški cesti v občini Laško, gasilci PGD Laško s folijo prekrili del ostrešja objekta in tako preprečili nadaljnje zamakanje v objekt.

Izpostava Kranj

Ob 9.49 so na Uskovnici, občina Bohinj, gasilci PGD Srednja vas v Bohinju s tehničnim posegom odprli vrata počitniške hiše, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.24 so v Velikih Laščah gasilci PGD Velike Lašče nudili pomoč reševalcem pri dvigu poškodovane občanke.

Izpostava Maribor

Ob 15.37 je v Kočevarjevi ulici v Mariboru iztekala vode v kopalnici stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/