Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje Dneva Evrope v Belgiji in Luksemburgu

Slovenija se je letos v okviru praznovanja Dneva Evrope predstavila tako v Bruslju kot v Luksemburgu. V osrčju Evropske četrti v Bruslju je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bruslju v soboto, 6. maja, predstavilo slovensko gastronomijo in turizem na Festivalu Kruha, 9. maja pa je bila slovenska stojnica na Evropskem trgu v Luksemburgu ravno tako posvečena kulinariki in turizmu.

V Bruslju smo v soboto, 6. maja 2023, počastili Dan Evrope. Na Krožišču Schuman je potekal Festival kruha, kjer se je pod okriljem Veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju predstavila Kmečka pekarna Metličar. Ponudili so različne vrste kruha, tudi potice ni manjkalo, predstavili pa so tudi svoj novi izdelek črne sojine testenine. Za turistično promocijo Slovenije smo poskrbeli s pomočjo Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in Slovenske turistične organizacije. Dogodek je bil izredno dobro obiskan, saj je Festival Kruha potekal ob odprtih vratih evropskih institucij, ki se nahajajo v bližini krožišča. Slovensko stojnico je obiskala tudi veleposlanica Republike Slovenije v Belgiji Barbara Sušnik.


9. maja je v Luksemburgu potekala obeležitev Dneva Evrope, ki ga je organiziralo predstavništvo Evropske komisije v Luksemburgu. Med državami in institucijami, ki so se predstavljale na Evropskem trgu v bližini evropskih institucij v Luxembourgu, je veleposlaništvo predstavilo Slovenijo in obiskovalcem smo ponudili slovenske dobrote (potico, drobno pecivo in sadni kruh Kmečke pekarne Metličar, slovenska jabolka, ki jih je prispeval Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje) in predstavili Slovenijo kot turistično destinacijo. Obiskovalci so lahko svoje znanje o Sloveniji preizkusili v nagradni igri Kolo sreče Urada za komuniciranje. Stojnico je med drugimi obiskala tudi veleposlanica Republike Slovenije v Luksemburgu, Barbara Sušnik, in predsednik vlade Luksemburga Xavier Bettel, del dogodka obeležitve Dneva Evrope pa je bila tudi posebna ceremonija, ki so se je med drugimi udeležili Veliki vojvoda, predsednik luksemburške vlade in predsednik poslanske zbornice.