Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na 9. Vrhu Združenja karibskih držav v Gvatemali

Podpredsednica Vlade RS in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se v stari prestolnici Gvatemale, Antigua Gvatemala, udeležuje 9. Vrha Združenja karibskih držav. Obisk v Gvatemali in aktivnosti v smeri krepitve sodelovanja z Latinsko Ameriko in Karibov (LAK) sovpadajo z dnevi LAK, konferenco v Ljubljani, ki od leta 2017 poteka v organizaciji Ministrstva za zunanje in evropske zadeve RS.

“Odnosi z državami Latinske Amerike in Karibov so strateškega pomena za Slovenijo, saj temeljijo na skupnih vrednotah, načelih in mnogih skupnih interesih. Svet še nikoli ni bil tako prepleten, kot je danes, in se spopada s tako velikimi izzivi, kot so varnost, mir, podnebne spremembe, energetska in prehranska neodvisnost, lakota, revščina, neenakosti. Zato je Vrh Združenja karibskih držav, ki se ga udeležujem skupaj s predstavniki vseh delov sveta, dobra priložnost, da identificiramo področja, kjer lahko naredimo konkretne premike, tako v dvostranskem kot tudi v multilateralnem okviru,” je ob robu Vrha povedala ministrica. Slovenija ima sicer status opazovalke pri Združenju karibskih držav od leta 2012. 

Ministrica Fajon se je ob robu Vrha ACS (angleško Association of Caribbean States - ACS) sestala z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Gvatemale Mariom Adolfom Búcarom Floresom, s katerim sta podpisala Memorandum o sodelovanju. “S podpisom memoranduma o sodelovanju sva se zavezala h krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Gvatemalo, zlasti na področju trgovine, okolja, upravljanja z vodami, obnovljive energije, znanosti, raziskav in tehnologije. Z Gvatemalo imamo odlično sodelovanje v okviru Organizacije združenih narodov in prepričana sem, da memorandum utira pot tudi za krepitev dvostranskih odnosov,” je ob podpisu dejala ministrica. 

Ministrica se je včeraj sestala tudi s podpredsednico Hondurasa Doris Gutiérrez in z zunanjim ministrom Trinidada in Tobaga dr. Ameryjem Brownejem. V ospredju so bili pogovori o možnostih za poglobitev sodelovanja, ministrica pa je predstavila tudi slovensko kandidaturo za Varnostni svet Združenih narodov v obdobju 2024-2025. 

Ministrica Fajon bo obisk v Gvatemali danes sklenila s srečanji s predsednikom Gvatemale Alejandrom Giammatejem Fallo, predsednikom vlade Belizeja Johnnyjem Briceño, namestnico ministra za zunanje zadeve in trgovino Barbadosa Sandro Husbands, generalnim sekretarjem Združenja karibskih držav Rodolfom Sabongom in generalno sekretarko Karibske skupnosti (angleško Caribbean Community - CARICOM) drc. Carlo Natalie Barnett.