Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. maja 2023.

Poplave

Izpostava Maribor

Večerno obilno deževje je na območju Regijskega centra za obveščanje Maribor povzročilo naraščanje vodotokov in poplavljanje cestišč, zaradi razmočenega terena pa se je podrlo nekaj dreves. Skupno je bilo zabeleženih 9 dogodkov, na katerih je posredovalo 8 gasilskih enot.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 15.46 je v Radobljah, občina Laško, na že saniranem območju zdrsnil zemeljski plaz, ki je ponovno poškodoval stanovanjsko hišo. Na kraj dogodka sta odšla poveljnik in namestnik štaba CZ občine Laško, ki sta opravila ogled situacije, gasilci PGD Laško pa so območje zavarovali. O dogodku je bil obveščen poveljnik Regijskega štaba civilne zaščite Zahodno Štajerske pokrajine, ki koordinira zagotovitev bivalnika za ogroženo družino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.07 sta v Pristavi, občina Vojnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 11.57 se je na cesti Strunjan–Valeta v občini Piran, v ostrem ovinku na streho prevrnilo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo vitla vozilo premaknili ob rob vozišča in tako omogočili prehod ostalim vozilom. Delavci Cestnega podjetja Koper so vozišče počistili. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 5.58 so na cesti Škofja Loka–Železniki v bližini naselja Bukovica, občina Škofja Loka, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.12 je na ljubljanski severni obvoznici pred krožiščem Tomačevo, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 12.25 je med naselji Mlačevo in Rašica, občina Dobrepolje, osebno vozilo zletelo s ceste. Gasilci PGD Ribnica, Zdenska vas, Ponikve in Videm so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.51 je na regionalni cesti pri Vogrskem, občina Renče-Vogrsko, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na strehi. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so na vozilu odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.55 je na železniški postaji Kresnice, občina Litija, iztiril potniški vlak. Gasilci PGD Litija in Kresnice so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri evakuaciji potnikov iz vlaka ter logistično pomoč pri zagotavljanju nadomestnega prevoza z avtobusi.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.57 je na Sotelski cesti v Rogaški Slatini zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Rogaška Slatina so požar pogasili, iz poslopja odstranili krmo in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 2.46 se je na Potrčevi cesti na Ptuju v bolnišnici zaradi okvare hladilnika sprožil avtomatski javljalnik požara. Gasilci PGD Ptuj in Grajena so hladilnik izklopili iz električnega omrežja, okolico pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Ob 3.23 se je v Ulici 25. maja na Ptuju v stanovanju večstanovanjske stavbe kadila para zaradi pregrevanja grelnika za vodo v kopalnici. Gasilci PGD Ptuj in Grajena so odklopili napravo iz električnega omrežja, zaprli dovod vode in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 20.09 se je na avtocesti od Sežane proti Fernetičem pred nadvozom Podtabor, občina Sežana, zaradi okvare turbine kadilo iz tovornega vozila. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Sežana so zavarovali kraj in opravili pregled s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 3.52 so v Zgornji Koreni, občina Duplek, goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar, ki je dva plastična zabojnika uničil v celoti in kovinskega poškodoval, so pogasili gasilci PGD Korena, Dvorjane in JZ GB Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.36 se je na regionalni cesti Plave–Ušnik, pri kraju Deskle v občini Kanal ob Soči pokvarilo osebno vozilo in obstalo na voznem pasu v nepreglednem ovinku. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali madež bencina ter usmerjali promet.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.41 je v naselju Dekmanci, občina Bistrica ob Sotli, zaradi obilnega deževja podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bistrica ob Sotli so izčrpali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.10 so gasilci GB Ljubljana posredovali na Štefanovi ulici v Ljubljani, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili osebi.

Izpostava Maribor

Ob 5.36 so na Dupleški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in omogočili reševalcem NMP dostop do poškodovane osebe.

Ob 16.59 je v Zgornji Selnici v občini Selnica ob Dravi zamakalo pri strešnih oknih stanovanjske hiše. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so s folijo prekrili približno 40 kvadratnih metrov strehe in preprečili nadaljnje zamakanje.

Ob 17.33 so v Breznikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz težko dostopnega terena do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.04 so v Polževi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina požagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Ob 19.50 so v naselju Ozeljan, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata hiše in omogočili reševalcem NMP dostop do dveh oseb, ene onemogle in druge preminule ter jim pomagali pri prenosu onemogle osebe v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/