Skoči do osrednje vsebine

»Odgovornost zaščititi v teoriji in praksi« – 6. akademska konferenca v Ljubljani

Pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar in ob sodelovanju Ministrstva za zunanje in evropske zadeve 11. in 12. maja 2023 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani poteka 6. bienalna akademska konferenca »Odgovornost zaščiti v teoriji in praksi«. Konferenca je organizirana ob 10. obletnici prve tovrstne konference v Sloveniji.
Več oseb

Udeleženci konference Odgovornost zaščititi v teoriji in praksi | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Uvodoma je udeležence konference ter raziskovalce z vseh celin prek videa nagovorila tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Na konferenci aktivno sodeluje tudi posebni svetovalec generalnega sekretarja OZN za odgovornost zaščititi George Okoth-Obbo.

Uveljavljanje načela OZN odgovornost zaščititi (R2PResponsibility to Protect) uživa podporo Slovenije vse od njegovega oblikovanja 2005, pri čemer je tudi dejavno sodelovala. Leta 2015 je bilo to načelo zapisano med prednostna področja zunanje politike RS v Deklaraciji o zunanji politiki kot tudi v Strategiji zunanje politike RS.

Odgovornost zaščititi pomeni dolžnost vsake države, da na svojem ozemlju ščiti prebivalstvo pred genocidom, vojnimi hudodelstvi, etničnim čiščenjem in hudodelstvi zoper človečnost. Mednarodna skupnost ima odgovornost, da pri tem državam pomaga ter prek OZN uporabi primerna diplomatska, humanitarna in druga miroljubna sredstva, v skrajnem primeru pa prek Varnostnega sveta OZN tudi silo, da bi pomagala zaščititi prebivalstvo pred grozodejstvi.

Konferenca je priložnost za akademsko skupnost, strokovnjake ter vladne in mednarodne uslužbence iz številnih držav za izmenjavo izkušenj, analiz in raziskav o okoliščinah, v katerih je prebivalstvo ogroženo. Med dogodkom udeleženci izmenjujejo tudi informacije o praksah in priporočilih za preprečevanje procesov, ki lahko v določenih okoliščinah vodijo v grozodejstva.

Na letošnji konferenci bodo obravnavane številne teme, npr. izkušnje delovanja nacionalnih in mednarodnih kontaktnih točk za R2P, R2P in Varnostni svet, R2P in izzivi Mednarodnega kazenskega sodišča, R2P in umetna inteligenca, R2P in zaščita otrok, analize raznih konfliktov, ženske in R2P, R2P in regionalni pristopi, nacionalni pristopi do uveljavljanja R2P.