Skoči do osrednje vsebine

Naj dijaško podjetje leta 2023 rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže

V petek, 5. maja, je potekalo finale nacionalnega tekmovanja Moje podjetje. V 10. tekmovanju zapored je sodelovalo 550 dijakov in dijakinj, ki so ustanovili 125 dijaških podjetij. Urad bo zmagovalne ekipe in njihove mentorje, ki so prejeli priznanja v kategorijah »Podjetje leta« in »Najbolj inovativen izdelek/storitev«, letos nagradil z enodnevnim izletom na Dunaj.

Letošnje tekmovanje programa Moje podjetje je v ospredje postavilo področji krožnega gospodarstva in uporabe surovin. Dijaška podjetja so mentorji spodbujali, da svoja dijaška podjetja osnujejo z mislijo na ponovno uporabo recikliranih materialov in surovin. Žirija je po različnih tekmovalnih kategorijah ocenila dijaška podjetja in izbrala 25 finalistov na podlagi regionalnih izborov. Ti so se potegovali za vrsto priznanj in glavno nagrado » Podjetje leta 2023« in s tem udeležbo na evropskem tekmovanju.

Urad za intelektualno lastnino je letos za sodelujoče v programu izvedel izobraževanje na temo intelektualne lastnine na spletu in družabnih omrežjih ter sodeloval v žiriji na regionalnem izboru v Kopru in žiriji za glavno nagrado »Podjetje leta 2023«. Poleg nagradnega izleta, v okviru katerega si bodo lahko udeleženci ogledali finale nacionalnega tekmovanja dijaških podjetij v Avstriji, je urad za zmagovalcem v tej kategoriji in kategoriji “Najbolj inovativen izdelek/storitev« podelil tudi praktične nagrade.

Naziv Podjetje leta 2023 je osvojilo dijaško podjetje Shredder team d.d. Ustanovitelji podjetja so dijaki četrtega letnika programa strojni tehnik Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so razvili izdelek, poimenovan PLASTOŽER. Namenjen je gospodinjski uporabi. Rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 odstotkov zmanjša volumen. Žirijo so prepričali z inovativnostjo, pozitivnim ekipnim duhom in velikim tržnim potencialom izdelka. Dijaki so pripravili tudi predstavitveni video podjetja in predstavitveni video delovanja izdelka PLASTOŽER

Drugo mesto je zasedlo podjetje Chairpack d.d. Podjetje so ustanovili dijaki Srednje šole za lesarstvo iz Šolskega centra Škofja Loka in oblikovali nahrbtnik, ki je lahko hkrati prenosen in zložljiv stolček. Za izdelavo so uporabili materiale, ki so že bili v uporabi (tekstil – obrabljena oblačila, tapetniški ostanki) ali pa so ostali pri proizvodnih procesih v mizarskih delavnicah (kratki ostanki listov furnirja).

Žirija se je letos odločila, da tretje mesto pripade dvema dijaškima podjetjema. Eno izmed njih je podjetje aBOTs d.d., ki sta ga ustanovila dijaka Gimnazije Jurija Vege v programu strojni tehnik in se ukvarja z izdelavo nizkocenovnih in enostavnih robotov. Ti se lahko uporabljajo v izobraževalne namene ali za enostavne avtomatizacije postopke v podjetjih. Drugo podjetje, ki je osvojilo 3. mesto v kategoriji Podjetje leta 2023, pa je podjetje LesCo d.d., dijakov iz Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, Šolski center Celje, ki sta se lotila ustvarjanja lastnega recikliranega lesenega filamenta za 3D-tiskanje.

Priznanja so bila podeljena še v 13 kategorijah, kot so na primer najbolj izviren slovenski izdelek, najboljši reklamni film, najbolj inovativen prehranski izdelek/storitev in najboljši izdelek znamke I feel Slovenia.

Dijaki Gimnazije Jure Vege Idrija, ki so osvojili naziv Podjetje leta 2023 na nacionalnem tekmovanju, so se uvrstili naprej na evropsko tekmovanje. Potekalo bo v Istanbulu v Turčiji, na njem pa bodo tekmovali z vrstniki iz 40-ih evropskih držav. 

Vsem sodelujočim dijakom in dijakinjam ter njihovim mentorjem in mentoricam iskreno čestitamo. Ekipi podjetja Shredder team in njihovi mentorici Tanji Pirih pa čestitamo za osvojeno priznanje in želimo veliko uspeha na evropskem tekmovanju. Dijaška podjetja si lahko ogledate tudi na spletni tržnici tekmovanja JA Slovenija.