Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na političnih konzultacijah v Braziliji

Državni sekretar Samuel Žbogar je 10. in 11. maja obiskal Brasilio, kjer je opravil politične konzultacije z generalno sekretarko in namestnico zunanjega ministra Brazilije, veleposlanico Mario Lauro da Rocha.

V pogovorih sta potrdila odlične bilateralne odnose ter interes obeh strani za tesnejše povezovanje na ekonomskem in političnem področju, vključno s sodelovanjem v multilateralnih forumih, kjer državi delita številne skupne prioritete.

Pozdravila sta skupne projekte in pobude na področju znanosti in raziskav, pa tudi sodelovanje Brazilije na letošnjem Blejskem strateškem forumu. Podprla sta sklic zasedanja mešane gospodarske komisije v prihodnjem letu.

Dotaknila sta se regionalnih in globalnih vprašanj, pri čemer sta z vidika EU trenutno v ospredju vprašanje sklepanja sporazuma z južnoameriškim trgovinskim blokom (špansko Mercado Común del Sur – MERCOSUR), ter uspešna izvedba vrha EU-CELAC (angleško Community of Latin American and Caribbean States). Slovenija podpira krepitev odnosov EU z regijo Latinske Amerike in njenimi regionalnimi organizacijami. Brazilija je ključna partnerka Slovenije v regiji Latinske Amerike in Karibov ter naša najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerka v regiji.

Dodatno je državni sekretar Žbogar opravil srečanje z državno sekretarko za trgovino brazilskega ministrstva za razvoj, industrijo in storitve Tatiano Prazeres. Pogovor je tekel o pogajanjih glede trgovinskega sporazuma EU-MERCOSUR, katerega sklenitev Slovenija tesno podpira, in o približevanju Brazilije Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD). Prav tako sta govorila o načinih za krepitev trgovine med Slovenijo in Brazilijo, vključno z vstopanjem slovenskih podjetij na brazilski trg.

Državni sekretar Žbogar je v času obiska za Radio Senat dal krajši intervju, v katerem je spregovoril o vplivu ruske agresije na Ukrajino na EU in širše; o bilateralnih odnosih med Slovenijo in Brazilijo; predstavil pa je tudi naša prizadevanja za zaščito okolja, vodne agende in aktivnosti čebelje diplomacije.

V luči predstavljanja kandidature Republike Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024-25 se je Žbogar srečal s skupino veleposlanikov iz GRULAC regije in skupino veleposlanikov držav članic EU v Brasiliji. Udeležil se je sprejema, ki sta ga vodja EU Delegacije in švedsko predsedstvo Svetu EU za diplomatski zbor organizirala ob Dnevu Evrope, 9. maja.