Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. maja 2023

Plazovi

Izpostava Ptuj

Ob 17.12 se je v kraju Kupčinji Vrh, občina Majšperk, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Stoperce so plaz prekrili s folijo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.07 je v Ulici Toneta Maleja v Bohinjski Bistrici na strehi večstanovanjskega objekta zasilno pristal jadralni padalec. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so padalo odstranili s strehe. Padalec je nepoškodovan.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 11.09 je Belem v občini Šmarje pri Jelšah med delom na gradbišču zasulo delavca. Gasilci PGD Šmarje so sodelovali pri izkopavanju zasutega ter nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje, ki so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.40 sta v križišču Kamniška Bistrica–Črna pri Kamniku, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, posuli razlite motorne tekočine, pomagali pri odstranjevanju vozil s cestišča in očistili cestišče. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 15.52 sta na Linhartovem podhodu v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom premaknili eno vozilo, da so lahko odprli vrata drugega osebnega vozila ter pospremili poškodovanega voznika do reševalnega vozila.

Ob 18.01 sta v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb in očistili vozišče. Poškodovani osebi sta bili z reševalnim vozilom prepeljani v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 22.44 sta na avtocesti Blagovica–Lukovica, smer Ljubljana, občina Lukovica, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.31 sta na cesti v naselju Rodine pri Trebnjem, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu in oskrbi poškodovane osebe. Reševalci NMP Trebnje so poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 17.49 se je na cesti med Grahovim in Gorenjim Jezerom, občina Cerknica, osebno vozilo zaletelo v drevo ob cesti. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli iztekle tekočine in očistili cestišče. V prometni nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.17 je v spalnici stanovanjske hiše v naselju Tovsto, občina Laško, prišlo do začetnega požara. Lastnik je požar pogasil pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Laško so iznesli zgoreli material, s termo kamero pregledali objekt, izvedli meritve ogljikovega monoksida ter prezračili objekt. Reševalci so pregledali oba stanovalca in ju odpeljali v SB Celje na opazovanje.

Izpostava Maribor

Ob 5.42 je na Cesti talcev v Račah, občina Rače - Fram, gorela slamnata nastilja v piščančji farmi velikosti približno 15 x 50 metrov. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Rače, Fram, Spodnja in Zgornja Gorica ter Podova so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili ter prezračili in pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 19.47 je na avtocesti A1 v kraju Dramlje, občina Šentjur, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč avto vleki pri natovarjanju uničenega vozila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.56 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s parkirišča odstranili razlito motorno olje, ki je izteklo iz osebnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.43 je bilo na reki Pšati v občini Mengeš opaženo onesnaženje. Gasilci PGD Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj, namestili lovilna črevesa na gladino Pšate, analizirali snovi v vodi in iskali izvor onesnaženja. Ugotovili so, da gre za manjše onesnaženje.

Izpostava Ptuj

Ob 16.07 je v naselju Pušenci, občina Ormož, iz traktorja iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Ormož in delavci CP Ptuj so razmastili in očistili cestišče v dolžini kilometra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.29 so na območju Kostanjevice na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na varno odstranili 9 kosov NUS skupne mase 7,35 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 4.56 so v Igriški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe in razsvetljavi kraja dogodka.

Ob 9.27 je delovni stroj v naselju Buč, občina Kamnik, obtičal v muljem predelu potoka. Gasilci PGD Kamnik so s črpanjem vode preprečili zalitje delovnega stroja, s tehničnim posegom izvlekli stroj na suho in preprečili iztekanje nevarnih tekočin v potok.

Ob 10.13 so na Rožni ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pomagali reševalcem NMP UKC Ljubljana pri prenosu poškodovane osebe iz stanovanja v večstanovanjskem objektu do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.08 se je na Dupleški cesti v Mariboru v stanovanjski hiši nahajala onemogla oseba. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom skozi okno vstopili v hišo in omogočili dostop reševalcem NMP Maribor do onemogle osebe.

Ob 9.43 so v Prešernovi ulici v Hotinji vasi, občina Hoče-Slivnica, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v objekt, kjer se je nahajala obolela oseba in jo predali reševalcem NMP Maribor.

Ob 15.27 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici suhe veje na drevesu ogrožale mimoidoče. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so veje odstranili.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.12 je v Ulici Ivana Roba v Novem mestu zaradi napake na vodovodnem sistemu iztekala voda v stanovanjski hiši. Gasilci GRC Novo mesto so posesali in očistili prostore na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije je v četrtek, 11. 5. 2023, zaradi napovedanih povečanih padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

 

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX