Skoči do osrednje vsebine

45. generalna skupščina Evropske komisije za slinavko in parkljevko

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je 4. in 5. maja 2023 v Rimu udeležil 45. generalne skupščine Evropske komisije za slinavko in parkljevko (angleško The European Commission for the Control of Foot-and-Mouth Disease – EuFMD), ki deluje v okviru Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization – FAO).

EuFMD skupaj z državami članicami (39 držav – poleg držav članic Evropske unije še Albanija, Bosna in Hercegovina, Gruzija, Islandija, Izrael, Črna gora, Norveška, Srbija, Švica, Severna Makedonija, Turčija in Združeno kraljestvo) podpira in promovira globalno strategijo za progresivni nadzor slinavke in parkljevke (SIP).

SIP je zelo nalezljiva virusna bolezen parkljarjev, ki povzroča veliko gospodarsko škodo in omejuje mednarodno trgovino. Bolezen ostaja endemična na številnih področjih Afrike, Srednjega vzhoda, Azije in Južne Amerike ter zaradi globalne trgovine predstavlja nenehno grožnjo za evropske države. EuFMD tesno sodeluje z Direktoratom za zdravje živali pri Evropski komisiji, FAO in Svetovno organizacijo za zdravje živali (angleško World Organisation for Animal Health – WOAH). Poleg SIP spadajo v delovno področje EuFMD še nekatere druge čezmejne bolezni (angleško FAST diseases – na primer kuga drobnice, vozličasti dermatitis, mrzlica doline Rift, osepnice ovac in koz).

V okviru letošnje generalne skupščine so potekale tudi volitve v izvršni odbor EuFMD za obdobje 2023/2025. Za člana je bil izvoljen tudi generalni direktor UVHVVR Matjaž Guček, ki je bil član že v predhodnem dvoletnem obdobju. Izvršni odbor skupaj s FAO, Evropsko komisijo in WOAH sodeluje pri pripravi letnega plana EuFMD.