Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. maja 2023.

Potresi

Ob 3.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Metlike, 81 km jugovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Metlike, Trnovca in Ručetne vasi.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 9.17 se je pri sestopu iz Jamnika v občini Radovljica izgubila planinka. Reševalci GRS Radovljica so jo našli nad vasjo Rovte in jo z vrvno tehniko nepoškodovano rešili iz zahtevnega terena.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 19.26 so Jugovi ulici v Rušah gasilci PGD Ruše nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 je na primorski avtocesti pred izvozom Logatec v smeri Kopra tovorno vozilo s priklopnikom izgubilo nadzor nad vozilom, zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo čez vozni in odstavni pas. Iz vozila je iztekalo gorivo in hidravlično olje. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Logatec so zavarovali kraj dogodka, prečrpali gorivo in hidravlično olje iz rezervoarjev, posuli iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator na vozilu, počistili cestišče in nudili pomoč policiji in DARS-u.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.01 sta na Soški cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, v bližini HE Solkan trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali cestišče in usmerjali promet do prihoda policistov na kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.46 sta na Cesti Goriške fronte v naselju Volčja Draga, občina Šempeter–Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in usmerjali promet do prihoda policistov. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.01 so ob Rašiški cesti v Mengšu zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole so pogasil goreče saje, očistili kurišče ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 9.54 je na Krški cesti v Kostanjevici na Krki gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.46 je na odcepu hitre ceste H4 Nanos–Vipava, občina Vipava, gorelo tovorno vozilo v predelu motorja, požar pa se je razširil tudi na podrast pod viaduktom. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Vipava, Podnanos, Hruševje, Veliko Ubeljsko, Razdrto in Postojna so pogasili požar na vozilu in podrast na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.37 so v Slovenski vasi, občina Brežice, na prostem goreli lesni odpadki. Gasilci PGD Obrežje so požar pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 16.32 je na mejnem prehodu Obrežje, občina Brežice, na vstopnem terminalu gorel kovinski zabojnik za mešane odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Obrežje.

Izpostava Celje

Ob 23.44 je na Mariborski cesti v Celju na ekološkem otoku gorel zabojnik za papir. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar zabojnika, kateri je v celoti uničen.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.18 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah kadilo iz kovinskega koša za odpadke. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale - mesto so tleče smeti zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Okoli 15.00 je na Koroški cesti v Mariboru pri gradbenih delih na objektu prišlo do uhajanja zemeljskega plina. Dežurni delavec Plinarne Maribor je zaprl glavni ventil pred objektom, gasilci JZ GB Maribor pa so preventivno izmerili koncentracijo nevarnih plinov v objektu in ga prezračili. V času intervencije so območje kraja dogodka preventivno zaprli. Na kraju so bili tudi policisti. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 3.55 je v vzdrževalni enoti Doma upokojencev v Volkmerjevi ulici na Ptuju prišlo do izparevanja čistilnih sredstev. Gasilci PGD Ptuj so nevarne snovi odstranili in prezračili prostore.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.52 je v Cesti na Čuklje v Vrtojbi, občina Šempeter–Vrtojba, krajan pri zemeljskih delih naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila 12 kosov ubojnih sredstev v skupni masi 34,9 kg. Nevarne najdbe italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne, sta do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

Ob 16.15 je v naselju Banjšice, občina Nova Gorica, krajanka na njivi naletela na tromblonsko mino, mase 1,2 kg, avstro-ogrskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo prepeljala v ustrezno skladišče.

Ob 17.43 je v naselju Vojščica, občina Miren - Kostanjevica, krajan pri zemeljskih delih naletel na italijansko topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg. Nevarno najdbo iz obdobja 1. svetovne vojne sta odstranila in na varno uskladiščila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.16 je v večstanovanjskem objektu na Šaleški cesti v Velenju oseba obtičala v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGE Velenje so jo s tehničnim posegom rešili.

Ob 19.59 so v Badovinčevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili štiri nepoškodovane osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.54 se je na cesti v naselju Lavtarski Vrh, občina Kranj, na ovinku zagozdilo tovorno vozilo. Gasilci GARS Kranj so vozilo obrnili in ga postavili nazaj na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 so v Ogrinovi ulici v Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica odstranili žleb, ki je ogrožal stanovalce večstanovanjske stavbe.

Izpostava Maribor

Ob 10.31 so v Ulici ruške čete v Rušah gasilci PGD Ruše zaprli ventil pomivalnega korita in preprečili nadaljnje iztekanje vode v stanovanjski hiši.

Ob 21.34 se je v naselju Osek v občini Sveta Trojica v Slovenskih Goricah na cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Osek so odstranili podrto drevo in očistili cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/