Skoči do osrednje vsebine

Nove veščine in inovativnost so temelj moderne, kakovostne ter trajnostno naravnane javne uprave

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je danes udeležila slovesnosti ob dnevu Evrope 2023, ki jo organizira Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. Slogan letošnjega evropskega dneva je »Načela trajnosti za Evropo prihodnosti«.

Skupaj z ministrom za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandrom Jevškom sta izpostavila, da zelena in digitalna prihodnost postajata skupna evropska vrednota. K spodbujanju inovaciji na področju zelenih tehnologij in digitalizacije je zavezan tudi moderniziran javni sektor, ki ga sestavljajo profesionalni, strokovni in opolnomočeni javni uslužbenci, ki državljanom in gospodarstvu nudijo kakovostne in učinkovite storitve.

Ob začetku evropskega leta veščin je ministrica Ajanović Hovnik poudarila pomembnost vseživljenjskega učenja, krepitve veščin in prenosa znanj.

Zbranim je predstavila izobraževanja s področja strokovnega, digitalnega in osebnega razvoja javnih uslužbencev v okviru Upravne akademije, ki deluje pod okriljem Ministrstva za javno upravo in so financirana tudi iz evropskih sredstev. Učinkovitost in kakovost javnih storitev je odvisna tudi od usposobljenosti zaposlenih za uporabo inovativnih pristopov pri soočanju s kompleksnimi izzivi. Ministrica je pri tem izpostavila, da »posebej za namen krepitve veščin in spodbujanja kreativnosti v javnem sektorju Ministrstvo za javno upravo izvaja projekt Inovativen.si

Ministrica je svoj nagovor zaključila, da lahko le z izmenjavo dobrih praks in v partnerstvu z zasebnim sektorjem ter vsemi državljani zagotovimo zeleno prihodnost tudi mlajšim generacijam.

Zbrani na slavnostni prireditvi so skupaj sooblikovali mozaik evropske zastave ter prispevali svoj košček, nato pa prisluhnili nagovoru predsednice republike Nataše Pirc Musar in evropskega komisarja Janeza Lenarčiča.