Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. maja 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 1.56 je na Cesti v Bevče v Velenju osebno vozilo trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili razlite motorne tekočine, z avtodvigalom vozilo postavili nazaj na vozišče, nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja dogodka in delavcem avto vleke pri nakladanju vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 17.54 je v naselju Hajdoše, občina Hajdina, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v obcestno betonsko ograjo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, očistili cestišče ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj, ki so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 0.24 je v naselju Javorniški Rovt, občina Jesenice, zagorelo na terasi ob stanovanjski hiši. Požar je pogasila lastnica pred prihodom gasilcev GARS Jesenice, ki so nato odstranili električno luč in napeljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico, prezračili objekt in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 4.03 je v Usnjarski ulici v Tržiču v kotlovnici objekta zagorela plinska peč. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Križe in Tržič so s tehničnim posegom vstopili v kotlovnico, zaprli dovod plina, prostore prezračili, jih pregledali s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 14.07 se je na Zagrebški cesti v Mariboru, zaradi preboja na nizki napetosti, kadilo iz transformatorske postaje. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje ki so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca Elektra.

Izpostava Ptuj

Ob 4.50 je v Pestikah, občina Zavrč, gorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Zavrč in Bukovci so požar velikosti okoli 40 kvadratnih metrov pogasili ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.52 je na Keršičevem hribu v Trbovljah gorela pozabljena hrana na štedilniku v kuhinji. Požar je pogasil lastnik pred prihodom gasilcev PGD Trbovlje - mesto, ki so nato iznesli tlečo posodo, jo dokončno pogasili, prezračili prostore ter jih pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je bila ena oseba prekomerno izpostavljena dimu, zato so jo oskrbeli reševalci NMP Trbovlje. 

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 7.13 je v Pahorjevi ulici v Kopru pred objektom zagorel večji puhalnik. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.18 je na parkirišču Pri postaji na Prevaljah gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Prevalje in gasilca KGZ Ravne na Koroškem so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.50 je pod odsekom hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Vipava, občina Vipava, gorela suha trava na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Podnanos.

Ob 22.21 so v Soški ulici v Tolminu na prostem goreli odpadki. Gasilci PGD Tolmin in PGD Most na Soči so pogasili manjši požar. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.38 sta pod vasjo Ustje, občina Ajdovščina, gorela komunalna zabojnika za odpadke. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili. Zabojnika sta zgorela.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 11.52 so na Obrežju, občina Brežice, pri košnji trave poškodovali plinsko cev. Prišlo je do uhajanja plina. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, opravili meritve z merilno napravo, zaprli glavni ventil in pregledali okolico. Obveščene so bile pristojne službe. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.00 so v Andražu nad Polzelo, občina Polzela, gasilci PGD Andraž nad Polzelo izvlekli na cestišče reševalno vozilo, ki je zaradi izogibanja drugemu vozilu zapeljalo v obcestni kanal.

Izpostava Koper

Ob 17.33 so na Ljubljanski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala zdravstvenega doma Bonifika rešili eno osebo.

Izpostava Kranj

Ob 3.24 so v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje 

Tekom dneva so v območju pokopališča Gabrsko v Trbovljah nadaljevali z odpravljanjem posledic neurja z dne 6.5.2023. Pripadniki Enote za prečrpavanje vode HCP Celje so nadaljevali s črpanjem vode, gasilci PGD Trbovlje-mesto, Dobovec in Zagorje-mesto pa so polnili in nameščali protipoplavne pregrade ter prečrpavali vodo iz bazena pred prepustom. Gladina vode se je spustila do takšnega nivoja, da je lahko lokalno podjetje s težko gradbeno mehanizacijo sprostilo prepust. V dvajsetih urah se je prečrpalo cca. 10.000 m3 vode. Prepust je očiščen, zato vodotok Trboveljščica zopet teče po svoji strugi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/