Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. maja 2023.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 3.04 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Trojan, 25 km severovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci krajev do oddaljenosti 15 km od nadžarišča.

 

Neurje

V nedeljo popoldan je območje Regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Trbovlje zajelo obilno deževje. Po do sedaj zbranih podatkih Regijskih centrov za obveščanje je bilo zabeleženih 45 dogodkov v 18-ih občinah. Aktivirani so bili gasilci iz 35 prostovoljnih in dveh poklicnih gasilskih enot. Gasilci so prečrpavali meteorno vodo iz prostorov stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, iz prostorov plezalnega centra, iz pokopališča in športnega igrišča, čistili meteorne jaške, prečrpavali vodo iz poplavljenih cestnih podhodov, preusmerjali tokove vode in nameščali protipoplavne vreče za zaščito objektov, s cestišč odstranjevali nanešeno zemljino ter iz vodotokov odstranjevali nanešene naplavine. Zaradi deževja se je sprožilo tudi pet zemeljskih plazov, od tega je en zemeljski plaz zasul traktor, ki je bil parkiran ob gospodarskem objektu. Zaradi vetra se je podrlo tudi nekaj dreves.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.59 si je na pobočju Zelenice, naselje Doslovče, občina Žirovnica, planinka zlomila nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so jo s pomočjo dežurne združene ekipe HNMP-GRSZ ter posadke s helikopterjem SV oskrbeli na kraju dogodka in jo prepeljali v SB Jesenice.

Ob 12.26 je na območju korit Mostnice, naselje Stara Fužina, občina Bohinj, tujo planinko obšla slabost. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo prenesli do ceste in jo predali reševalcem NMP Bohinj.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 je v bližini naselja Tomačevo v Ljubljani v reki Savi občan opazil negibno osebo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše so s pomočjo čolna in brezpilotnega letalnika osebo brez znakov življenja našli, izvlekli iz vode in jo predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 19.22 je v Mladinski ulici v Kopru padel voznik motornega kolesa. Gasilci JZ GB Koper so pomagali reševalcem NMP, ki so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Postojna

Ob 16.56 je na cesti Hrašče - Hruševje, občina Postojna, motorist trčil v jelena. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motornem kolesu, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna ter očistili cestišče. Poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.59 je v naselju Tolsti vrh pri Ravnah na Koroškem-del, občina Ravne na Koroškem, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 2.05 je v Krškem vlak trčil v občana, ki je zaradi hudih poškodb preminul na kraju nesreče. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Krško.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.08 je v Taboru zaradi udara strele, zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Ojstriška vas Tabor, Kapla Pondor in Loke so preprečili razširitev ognja, požar pogasili in pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 10.05 se je v Dolenjem Boštanju, občina Sevnica, v osebnem vozilu nahajala snov, ki je povzročila tlenje. Gasilci PGD Boštanj so odklopili akumulator, s termovizijsko kamero opravili pregled zadnjega dela vozila in tleči del odstranili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.23 so na AC počivališču na višnjegorskem klancu, občina Grosuplje, goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 16.26 je na Nadgoriški cesti v Ljubljani občan pri zemeljskih delih z ročnim orodjem poškodoval cev za dovod zemeljskega plina. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in skupaj z dežurnimi delavci Energetike Ljubljana zaustavili uhajanje plina. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.42 je v naselju Černelavci, občina Murska Sobota, v stanovanjski hiši iz rezervoarja izteklo kurilno olje. Gasilci PGD Murska Sobota so izteklo kurilno olje prečrpali in oljni madež nevtralizirali.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.55 je v bližini Lokvice, občina Miren-Kostanjevica, občan našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovski granati skupne mase 1,1 kg, angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.44 so v Prežihovi ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice v večstanovanjskem objektu s tehnično intervencijo iz dvigala rešili ujeti osebi.

Izpostava Ptuj

Ob 14.23 so na Rimski ploščadi na Ptuju gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba in jo po prihodu reševalcev NMP Ptuj prenesli do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/