Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti v zavodih Radeče, Celje in Maribor

V Prevzgojnem domu Radeče, v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje ter v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor smo konec meseca aprila in v začetku meseca maja izvedli več aktivnosti za zaprte osebe.

V četrtek, 4. maja 2023, je mladoletnike v Prevzgojnem domu Radeče obiskal Mitja Duh, ki se je pred več kot desetletjem vrnil v življenje brez drog.  Danes med drugim deluje kot laični terapevt za pomoč ljudem v stiskah in motivacijski govornik. Mladoletnikom je v prijetnem popoldnevu opisal svojo življenjsko zgodbo o tem, kako se ne smemo nikoli predati ter kako se je sam rešil okov, ki si jih je nadel. S svojo odkritostjo je spodbudil mladoletnike, da so se pogovarjali tudi o njihovih težavah ter skupaj iskali rešitve. 

V zavodu Celje smo 25. aprila 2023 z obiskom jame Pekel obeležili svetovni dan Zemlje. Skupini obsojencev so se pridružili tudi mladoletniki iz Prevzgojnega doma Radeče. Posebej se ob tem zahvaljujemo predstavnikom Turističnega društva Šempeter, ki že več let zapovrstjo omogočajo vodene oglede jame.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor pa smo v sklopu svetovnega dneva knjige za obsojene osebe pripravili literarno druženje, ki je potekalo 19. aprila 2023. Literarno delavnico smo pričeli z medsebojno izmenjavo mnenj, izkušenj in razmišljanj o pomenu bralne kulture. V nadaljevanju so udeleženci ustvarjali skrito poezijo. Iz naključnih knjig, člankov, revij so izbrali nekaj besed, ki so se jih v danem trenutku dotaknile, jih navdahnile, so zanje predstavljale poseben pomen ali so jih nenazadnje uvrstili med manj prijetne. Izbrane besede so povezali v povedi in nastala so nova besedila, misli, pesmi. Druženje smo zaključili z mislijo M. Haiga o branju knjig ter s povabilom obiska zavodske knjižnice. Na svetovni dan knjige, 23. aprila 2023, smo za zaprte organizirali tudi dan odprtih vrat knjižnice in omogočili branje knjig v bivalnih prostorih do polnoči.