Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. maja 2023.

Neurje

Obilne padavine so včeraj popoldan in proti večeru povzročile obilo preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor in Trbovlje in sicer v občinah Celje, Dobrna, Prebold, Vransko Štore, Tabor, Maribor, Šentilj, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Po do sedaj zbranih podatkih Regijskih centrov za obveščanje je bilo zabeleženih 41 dogodkov. Gasilci 24 prostovoljnih gasilskih enot in 2 poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda morali prečrpavati vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij, čistili meteorne jaške, postavljali protipoplavne vreče, s cestišč odstranjevali nanešeno zemljino in iz vodotokov odstranjevali nanešene naplavine. Sprožilo se je šest zemeljskih plazov in podrlo nekaj dreves.

 

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 4.03 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,4 v bližini Trojan, 35 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci krajev do oddaljenosti približno 20 km od nadžarišča. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.05 se je pri naselju Ižakovci, občina Beltinci, nadaljevala iskalna akcija pogrešane osebe ob reki Muri iz dne 4. 5. 2023. Območje so preiskali gasilci PGD Murska Sobota, Ižakovci, Gornja Radgona in potapljači Murska Sobota. Iskanje so ob 12.17 zaključili pri naselju Gibina. Pogrešane osebe niso našli.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.46 se je v bližini naselja Otavice, občina Ribnica, pri delu v gozdu poškodoval gozdar. Gorski reševalci GRS Ljubljana ter gasilci PGD Ribnica in Otavice so poškodovanca na kraju oskrbeli in pripravili za prevoz. V nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa je poškodovanca prepeljal helikopter SV skupaj z združeno ekipo GRS – HNMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.05 se je v naselju Hinje, občina Sevnica, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi motorista.

Izpostava Celje

Ob 14.26 sta v Šentjurju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, iz vozila rešili osebo, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečencev, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Koper

Ob 18.17 je v naselju Seča, občina Piran, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Koper so vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 18.38 so v naselju Potoče, občina Preddvor, gasilci PGD Preddvor s tehničnim posegom potegnili štirikolesnik nazaj na cestišče.

Ob 19.17 se je v Kamni Gorici, občina Radovljica, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo izvlekli na rob cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.48 sta na severni ljubljanski obvoznici, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanima do prihoda reševalcev NMP.

Ob 20.32 so na Rakuševi ulici v Ljubljani trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli dve poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.49 sta na cesti Godovič–Idrija v Zali, občina Idrija, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Idrija, ki so ponesrečenca oskrbeli. Motorist je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 11.29 se je v naselju Rakitnik, občina Postojna, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prevozu dveh poškodovanih oseb v ZD Postojna. V nesreči so bile poškodovane štiri osebe, dve osebi sta bili prepeljani v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana, dve pa sta bili dokončno oskrbljeni v ZD Postojna.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.42 sta v naselju Vurmat, občina Podvelka, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in usmerjali promet. Poškodovana oseba je sama poiskala zdravniško pomoč.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.01 je v naselju Marno v občini Hrastnik osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Hrastnik – mesto in Trbovlje – mesto so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom omogočili dostop reševalcem NMP Trbovlje do ponesrečencev. V nesreči eno poškodovano osebo so reševalci na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Celje, druga poškodovana oseba pa je na kraju kljub reanimacije preminula.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.36 se je na Ulici Janeza Puharja v Kranju zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kranj Primskovo in GARS Kranj so posodo umaknili s štedilnika, izmerili prisotnost nevarnih plinov z merilnikom za pline ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.19 je na Kvedrovi cesti v Ljubljani gorelo ostrešje skupnih garaž. Občani so požar delno pogasili pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Šmartno ob Savi, ki so nato požar dokončno pogasili, prezračili prostore in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 9.42 so v naselju Žikarce, občina Duplek, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Korena in Dvorjane so počakali do izgoretja saj, dimnik očistili ter objekt pregledali z merilnikom za nevarne pline in termovizijsko kamero.

Ob 17.00 je na Nikovi ulici v naselju Lenart v Slovenskih Goricah, občina Lenart, v stanovanjski objekt udarila strela. Gasilci PGD Lenart so celoten objekt pregledali s termovizijsko kamero, vendar požara niso zaznali. Zaradi vonja po plastiki so lastniku svetovali, naj dežurni delavci preverijo varovalke in električno napeljavo po objektu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.53 je v naselju Skrilje, občina Ajdovščina, zagorela sončna elektrarna na gospodarskem objektu. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Ajdovščina, Selo, Col in Šmarje so požar pogasili in očistili prostore. Zaradi požara se je vdrlo okoli 20 kvadratnih metrov strehe. Delavci Elektro Primorske so odklopili elektriko. V požaru se je lažje poškodovala ena oseba.

Izpostava Postojna

Ob 20.48 so v naselju Vrhnika pri Ložu, občina Loška dolina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Iga vas so pregledali okolico dimnika, počakali do izgoretja saj in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 8.45 je na primorski avtocesti med Senožečami in Razdrtim, občina Divača, zagorelo osebno vozilo v motornem predelu. Požar so delno pogasili mimoidoči vozniki pred prihodom gasilcev PGD Senožeče in ZGRS Sežana, ki so nato zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.34 je na Levstikovi ulici v Zagorju ob Savi zagorela vrtna kosilnica. Požar so pogasil gasilci PGD Zagorje – mesto. Kosilnica je bila v požaru uničena v celoti.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 23.11 je v romskem naselju Smrekec, občina Grosuplje, zagorel kup smeti in oblačil. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili in okolico zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 13.50 sta v naselju Klanec pri Komnu, občina Komen, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli 0,5 hektarja so pogasili gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.36 so v naselju Zgornja Hudinja v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Kranj

Ob 21.51 so na Belski cesti v Preddvoru gasilci PGD Preddvor nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.16 sta se v naselju Podgrad na Pohorju, občina Slovenska Bistrica, na vozišče podrli drevesi. Gasilci PGD Kebelj so zavarovali kraj dogodka, odstranili drevesi in očistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.37 so v Dobrovniku gasilci PGD Dobrovnik s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in tako omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 16.24 je na Grajski ulici v Murski Soboti zaradi poškodovane vodovodne cevi voda poplavila kletne prostore stanovanjskega objekta. Delavci Komunalnega podjetja Murska Sobota so zaprli glavni vodovodni ventil, gasilci PGD Murska Sobota pa so prečrpali vodo iz kleti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.19 se je v naselju Jesen, občina Kanal ob Soči, na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Kanal so podrto drevo odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.28 se je v naselju Kotlje, občina Ravne na Koroškem, v stanovanjski objekt zaklenil dvoletni otrok. Gasilci KGZ Ravne so s tehničnim posegom odprli vrata v objekt.

Ob 15.13 se je v naselju Mislinjska Dobrava, občina Slovenj Gradec, na kolesarski stezi pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Turiška vas so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.54 je v ulici Log v Hrastniku puščala vodovodna cev v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Hrastnik so ob prisotnosti policije, s tehničnim posegom odprli vrata, zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

 

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

 

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/