Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. maja 2023.

Potresi

Izpostava Celje

Ob 1.05 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Gornjega Grada, 38 km severovzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Gornjega Grada, Ljubnega ob Savinji ter okoliških krajev.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 sta v naselju Trnovec, občina Medvode, trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Sora so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, pomagali pri oskrbi poškodovane osebe in pri prenosu osebe v helikopter, ki je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 14.23 sta na cesti Ljubljana–Ig, občina Ig, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 18.15 sta na Dolenjski cesti v naselju Lavrica, občina Škofljica, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Lavrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč lažje poškodovanemu motoristu. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.49 se je v Ulici Nikolaja Pirnata v Idriji osebno vozilo zaletelo v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP, ki so osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.10 je v Golavabuki v občini Slovenj Gradec osebno vozilo na gozdni cesti ustavilo ob robu vozišča in začelo drseti po brežini. Ob izstopu iz vozila je voznica padla okoli 30 metrov po strmem bregu in pristala v potoku. Gasilci PGD Slovenj Gradec so z vrvno tehniko prenesli poškodovanko do ceste. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so jo na kraju oskrbeli in jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.53 je Na trgu v Mozirju zgorel stroj v delavnici. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali kraj dogodka, odstranili stroj iz delavnice in pregledali območje s termo kamero.

Ob 14.39 je v Kašovi ulici v Vojniku zagorel del ostrešja stanovanjske hiše. Domači so sami pogasili začetni požar, gasilci PGD Vojnik pa so opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 3.17 je v Srebrničevi ulici v Ankaranu v stanovanju zagorela sedežna garnitura. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper je ogenj pogasil stanovalec. Gasilci so sedežno garnituro prenesli na prosto ter dokončno pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.36 so na Prešernovi cesti v Gornji Radgoni gorele smeti v zapuščenem vojaškem objektu. Gasilci PGD Gornja Radgona so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.29 se je v naselju Čečovje, občina Ravne na Koroškem, smodila pozabljena hrana na štedilniku v večstanovanjskem objektu. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci KGZ Ravne na Koroškem so pregledali prostore s termovizijsko kamero in jih prezračili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 19.37 je na hitri cesti pred predorom Kastelec v Kopru gorelo tovorno vozilo. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, je voznik tovornega vozila pričel gasiti z gasilnim aparatom. Gasilci so dokončno pogasili gorečo izolacijo pod kabino vozila.

Izpostava Kranj

Ob 16.16 se je v naselju Potoče, občina Preddvor, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci GARS Kranj in PGD Preddvor so na kraju ugotovili, da se je vozilo pregrelo, preventivno so odklopili akumulator in pregledali vozilo s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.41 je v Bergantovi ulici v Ljubljani izpod pokrova motorja osebnega vozila izhajal dim. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in ugotovili, da je dim posledica tehnične okvare na motorju. Motor so preventivno ohladili z vodo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 22.03 je zagorela trava ob kurišču v Sečovljah v občini Piran. Gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje so z vodo namočili kurišče in tako pogasili tlečo žerjavico.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.48 je v Zagorici, občina Dobrepolje, pri delu v gozdu drevo padlo na električne vodnike in zagorelo. Občan je požar pogasil, gasilci PGD Zagorica so zavarovali in pregledali kraj dogodka do prihoda dežurnega električarja. Zaradi poškodbe vodov je bilo več gospodinjstev v občinah Dobrepolje in Grosuplje brez električne energije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.10 so v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, gasilci PGD Šempeter pogasili manjše zapuščeno kurišče.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.23 je na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu zagorel koš za smeti. Gasilci PGD Slovenj Gradec so pogasili požar.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 21.38 je na dolenjski avtocesti med priključkom Ivančna Gorica in priključkom Bič, občina Ivančna Gorica, pri nekdanji cestninski postaji Dob, tovorno vozilo s priklopnikom za prevoz osebnih vozil trčilo v kovinske ločevalnike pasov in poškodovalo kabino ter rezervoar za gorivo. Voznik tovornega vozila ni bil poškodovan. Pri tem je iz motorja izteklo motorno olje, iz rezervoarja pa okoli 100 litrov dizelskega goriva. Gasilci PGD Stična, Trebnje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, prečrpali preostalo vsebino enega rezervoarja dizelskega goriva, zatesnili povezovalne cevi za gorivo med obema rezervoarjema in na razlito gorivo posuli vpojno sredstvo. Vozilo je s cestišča na odstavni pas prepeljalo tovorno vozilo avto vleke.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.28 je v ulici Podbreznik v Novem mestu iz vozila iztekalo gorivo. Gasilci GRC Novo mesto so nevtralizirali in počistili razlite motorne tekočine na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 je v Dolgi Poljana, občina Ajdovščina, občan na njivi naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila pnevmatsko mino kalibra 150 mm in mase 9.2 kg. Najdba izvira iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.47 je na Banjšicah, občina Nova Gorica, občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kg. Najdba izvira iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.56 sta v Opatjem Selu, občina Miren - Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja primerno uskladiščila najdeno ročno bombo, mase 0,6 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Maribor

Ob 19.21 je v Slovenski ulici v Mariboru oseba ostala ujeta v dvigalu večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata in osebo rešili iz dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/