Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. maja 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Slovenj Gradec 

Ob 15.12 se je pri sestopu iz Uršlje gore proti Ivarčkem jezeru v občini Ravne na Koroškem poškodovala planinka. Reševalci GRS Koroške so planinki na kraju nudili prvo pomoč in jo prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih 

Izpostava Kranj 

Ob 19.15 se je nad Bašljem, občina Preddvor, na makadamski stezi pri padcu s kolesom poškodoval gorski kolesar. Reševalci NMP Kranj so ga na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Jesenice, gasilci GARS Kranj pa so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

 

Reševanje obolelih oseb 

Izpostava Ljubljana

Ob 10.19 je v naselju Mulhe, občina Šmartno pri Litiji, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Kostrevnica so osebi nudili prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP Litija. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb je oseba preminula na kraju dogodka. 

 

Pogrešane osebe, živali in stvari 

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.35 se je pri naselju Ižakovci, občina Beltinci, pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Posredovali so gasilci PGD Ižakovci, Murska Sobota, Gornja Radgona in vodniki reševalnih psov KZS. Iskalna akcija je bila v popoldanskih urah prekinjena in se bo nadaljevala v prihodnjih dneh. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 10.30 se je na območju reke Tolminke pod naseljem Zadlaz-Čadrg, občina Tolmin, pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Posredovali so reševalci postaje GRS Tolmin, gasilci PGD Tolmin ter vodniki reševalnih psov KZS in ZRPS. Pogrešana oseba se je v popoldanskih urah vrnila sama, premočena in podhlajena, vendar nepoškodovana.

 

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Koper 

Ob 9.55 sta v Ferrarski ulici v Kopru trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanega motorista so oskrbeli in prepeljali v SB Izola reševalci Prehospitalne enote Obala in reševalec na motorju. Delavci Marjetice Koper so očistili cestišče. 

Izpostava Kranj 

Ob 0.35 je na cesti proti Hrušici, občina Jesenice, vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s pomočjo avtodvigala vozilo postavili nazaj na cesto in pomagali avto vleki pri nakladanju vozila.

Ob 15.03 je na avtocesti Kranj–Ljubljana, občina Šenčur, kombinirano vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v obvestilno tablo in obstalo prevrnjeno v jarku. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč vozniku in sopotniku, stabilizirali vozilo, preprečili iztekanje motornih tekočin, nevtralizirali iztekle tekočine ter preverili stanje plinske jeklenke, ki je bila v vozilu. O dogodku so bili obveščeni policisti PU Kranj, upravljalci DARS in reševalci NMP Kranj. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno. 

Izpostava Ljubljana

Ob 6.44 je na Ljubljanski cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanega kolesarja, ga prenesli do reševalnega vozila NMP Domžale ter očistili posledice nesreče.

Ob 14.58 sta v naselju Preserje pri Radomljah, občina Domžale, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in imobilizaciji motorista ter usmerjali promet do prihoda policistov. 

Ob 15.02 sta na Kosovelovi cesti v Grosuplju trčila traktor in motorno kolo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP, ga prenesli v reševalno vozilo in očistili posledice nesreče s cestišča. 

Izpostava Maribor 

Ob 15.44 so na Gosposvetski cesti v Mariboru gasilci PGD Maribor – mesto naleteli na prometno nesrečo z udeležbo osebnega vozila. Zavarovali so kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 je na hitri cesti H4 med razcepom Nanos in priključkom Vipava, občina Vipava, osebno vozilo zaradi poškodovanega platišča in pnevmatike obstalo na voznem pasu. Gasilca GRC Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka in preverila morebitno iztekanje nevarnih motornih tekočin. Poškodovano vozilo je z vozišča odstranila vlečna služba. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Ob 19.55 je na odseku hitre ceste H4 med počivališčem Šempas in izvozom Selo, občina Nova Gorica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica in GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali razlite tekočine in odklopili akumulator. Reševalci NMP Nova Gorica so na kraju pregledali ponesrečeno osebo. 

Izpostava Novo mesto 

Ob 13.56 sta na avtocesti pred izvozom Novo mesto zahod, občina Novo mesto, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Za odstranitev posledic nesreče so poskrbeli dežurni delavci DARS. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje 

Ob 2.24 je na Stanetovi ulici v Celju zagorel premični objekt za gostinsko dejavnost. Požar je z gasilnikom lokaliziral že mimoidoči, gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje pa so ga dokončno pogasili, odklopili vir napajanja na elektro omarici ter objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 15.02 je na Vrbanski cesti v Mariboru v kuhinji enostanovanjskega objekta gorelo pregreto olje na štedilniku, ogenj pa se je razširil še na kuhinjske elemente. Požar so pogasili in prezračili prostore gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-mesto.

Ob 23.14 je na Koroški cesti v Mariboru gorela vrtna uta. Požar so pogasili gasilci PGD Maribor-mesto in JZ GB Maribor.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana 

Ob 21.41 je na Ižanski cesti v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so pogasili požar in opravili pregled s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem 

Izpostava Koper 

Ob 1.44 so v bližini Rakitovca, občina Koper, policisti naleteli na skupino ljudi, ki so kurili ogenj. Zaradi nevarnosti razširitve požara so gasilci PGD Rakitovec ogenj pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 7.53 je v Spodnjem Plavžu na Jesenicah gorela vrtna lopa. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.58 je v bližini naselja Idrsko, občina Kobarid, občanu pri kontroliranem kurjenju ušel ogenj izpod nadzora. Gasilci PGD Kobarid so pogasili požar na okoli 400 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 23.05 je v Kettejevi ulici v Celju gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci PGE Celje so požar pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 je na regionalni cesti Cerkno–Dolenji Novaki, občina Cerkno, počila hidravlična cev tovornega vozila. Gasilci PGD Cerkno so madež velikosti okoli 44 kvadratnih metrov nevtralizirali ter prestregli iztekanje okoli 20 litrov olja iz vozila.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Ptuj 

Ob 14.00 sta v naselju Zagojiči, občina Gorišnica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila najdeno ročno bombo M75 in jo predala proti bombni policijski enoti.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje 

Ob 2.01 so na Prešernovi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz višjega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana 

Ob 9.44 so na Graški cesti v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in patronažni sestri omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 22.49 so v Vrzdencu, občina Horjul, gasilci PGD Vrzdenec nudili pomoč občanu, ki je padel v kopalnici.

Izpostava Maribor

Ob 18.59 so v Kratki ulici v naselju Radizel, občina Hoče-Slivnica, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe iz kletnih prostorov objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 4.46 se je v naselju Jasen, občina Ilirska Bistrica, v stanovanju nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.42 so v ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeti osebi. Dvigalo so izklopili iz obratovanja in o okvari obvestili servisno službo. 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/