Skoči do osrednje vsebine

Brez strahu pred računalniki

Opogumljeni z uspehom pilotnega projekta Mobilni heroji smo danes v Velenju začeli z delavnico digitalnega opismenjevanja za starejše od 55 let. Delavnico smo izpeljali v sodelovanju z Andragoškim zavodom Ljudske univerze Velenje, otvorili pa sta jo ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh in direktorica Ljudske univerze Velenje Brigita Gorjup.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh v pomoč pri digitalnem opismenjevanju starejših

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh v pomoč pri digitalnem opismenjevanju starejših

Starejši od 55 let so naša tako imenovani ranljiva skupina z najnižjim digitalnim znanjem in spretnostmi. Ker jim uporaba sodobnih tehnologij  nedvomno omogoča bolj kakovostno življenje, večjo neodvisnost in boljšo informiranost, zlasti pa jim prinaša večjo vključenost v družbo in aktivno udeležbo, je dvig njihovih digitalnih kompetenc ena od ključnih prioritet našega dela.

S projektom Mobilni heroji želimo pri starejših spodbuditi zanimanje za dvig digitalne pismenosti, jim predstaviti praktične koristi in jim pomagati, da se znebijo morebitnega nelagodja ob sodobnih informacijsko komunikacijskih tehnologijah.
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je ob tem spomnila: »Za nas je pomembno, da nobena skupina prebivalcev ni izključena, saj se največkrat zgodi, da ob digitalni izključenosti grozi tudi socialna, kar pa želimo preprečiti.«  

Tako bo do konca novembra letos naša mobilna enota z mobilno učilnico (kombijem) potovala zlasti po ruralnih območjih in do tistih starejših, ki ne morejo priti ali težje dostopajo do usposabljanj ali virov za pridobivanje digitalnih znanj in spretnosti. Mesečno bodo na različnih lokacijah izvedli vsaj 20 usposabljanj, obiskali bodo vse regije in vsaj polovico slovenskih občin.

Starejšim od 55 let bodo usposobljeni predavatelji na preprost in razumljiv način pokazali, kaj so v računalništvu:

  • informacijska in podatkovna pismenost,
  • komunikacija in sodelovanje,
  • ustvarjanje digitalnih vsebin,
  • varnost,
  • reševanje problemov.

Naš cilj je, da starejši pridobijo čim več digitalnih veščin za samostojno in čim bolj kvalitetno življenje: da bi lahko uporabljali javne storitve, kot sta eUprava in zVEM, varno komunicirali in iskali informacije, urejali zadeve, kot so osebni dokumenti in zdravstvene storitve (napotnice, pregledi, recepti), izkoriščali bančne storitve, uporabljali elektronsko osebno izkaznico tudi kot kartico zdravstvenega zavarovanja. Vse to pa jim bo vsakodnevno življenje še kako olajšalo.