Skoči do osrednje vsebine

Neformalno zasedanje vodij veterinarskih služb

Generalni direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) Matjaž Guček se je udeležil neformalnega zasedanja vodij veterinarskih služb (angleško Chief Veterinary Officer - CVO), ki je potekalo v kraju Varberg na Švedskem od 26. do 28. aprila 2023.
Matjaž Guček na neformalnem zasedanju vodij veterinarskih služb

Matjaž Guček na neformalnem zasedanju vodij veterinarskih služb | Avtor: Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

1 / 2

Glavna tema neformalnega zasedanja CVO je bila trajnostna proizvodnja hrane v kmetijstvu. Različni strokovnjaki iz Švedske, Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (angleško Food and Agriculture Organization - FAO) in Evropske komisije so predstavili svoje poglede na trajnost, ki zajemajo finančni, družbeni in okoljski vidik. Namen predstavitev je bil pridobiti dodatna znanja in razmisliti o osnovah, ciljih, izzivih in naporih, potrebnih za trajnostno pridelavo hrane živalskega izvora. Predavatelji so delili izkušnje in razmišljanja o znanstvenih osnovah, izzivih, spodbudah in orodjih za prehod k trajnostnim sistemom, ki bi vključevali krožno gospodarstvo.

V začetku maja bo v Rimu potekalo generalno zasedanje Evropske komisije za nadzor slinavke in parkljevke (angleško The European Commission for the Control of Foot-and-Mouth Disease - EuFMD). Švedsko predsedstvo, Evropska komisija in države članice so na zasedanju uskladili stališča glede strateških vprašanj in tekočega dela EuFMD. Na zasedanju je potekala še razprava o strateških in praktičnih vprašanjih ter usklajevanje stališč Evropske unije pri pripravi na generalno skupščino Svetovne organizacije za zdravje živali (angleško General Session of the World Organisation for Animal Health – GS WOAH), ki pa bo potekala konec maja.

Naslednje zasedanje CVO bo potekalo 12. maja v Bruslju.