Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. maja 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.48 se je na poti iz Krme proti Kredarici, občina Gorje, izgubila tuja pohodnica. Gorske reševalce GRS Mojstrana je helikopter SV prepeljal do baze oblakov, od koder so pot nadaljevali peš. V spremstvu gorskih reševalcev je pohodnica nepoškodovana, vendar podhlajena sestopila do kraja, od koder so jo s helikopterjem prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.54 se je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v podjetju pri delu poškodoval delavec. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP ter nato nudili pomoč reševalcem NMP še pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 22.11 so v Janškovem selu v občini Velenje gasilci PGD Vinska gora in Bevče oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Velenje, ki so jo nato prepeljali v SB Celje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.59 je v naselju Log, občina Sevnica, prišlo do naleta osebnega in kombiniranega vozila. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, odklopili akumulatorja in preprečili iztekanje motornih tekočin. Reševalci NMP Sevnica so tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in jih prepeljali na zdravljenje v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.03 se je v naselju Plat, občina Rogaška Slatina, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala oseba. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.07 je na Kidričevi cesti v Litiji voznik z osebnim vozilom trčil v betonski zid. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.55 je v Ajdovščini tovorno vozilo trčilo v osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, nudili pomoč pri odvozu poškodovanega vozila in sanirali cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.41 sta v Ajdovščini trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in avto vleki. Reševalci NMP Ajdovščina so na kraju oskrbeli dve lažje poškodovani osebi.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.02 je na avtocesti pri naselju Dolenje Kronovo, smer Novo mesto, občina Šmarješke Toplice, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Novo mesto so pregledali voznico in jo odpeljali v SB Novo mesto. Za odstranitev posledic nesreče so poskrbeli dežurni delavci DARS.

Izpostava Postojna

Ob 12.47 sta na cesti Kreplje–Dol pri Vogljah, občina Sežana, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila izčrpali gorivo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter prikolico tovornega vozila umaknili s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 7.18 sta v naselju Žvab, občina Ormož, čelno trčili osebni vozili, pri čemer so se poškodovale štiri osebe. Gasilci PGD Ormož so odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Ormož ter očistili cestišče.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 14.56 je v ulici Gmajnice v Ljubljani vlak na železniškem prehodu trčil v kolesarja, ki je zapeljal mimo spuščenih zapornic in na kraju nesreče preminul. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč ostalim sodelujočim službam.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.24 se je v Ulici Kozara v Rogaški Slatini kadilo iz stanovanja v večstanovanjski hiši. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so pregledali in prezračili prostore ter izmerili prisotnost plinov.

Ob 21.25 so se v ulici Pot k ribniku, občina Rogatec, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rogatec so pogasili saje ter pregledali dimnik in prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.18 je na regionalni cesti v Šentvidu pri Grobelnem, občina Šmarje pri Jelšah, zagorela pnevmatika na tovornem vozilu. Požar je še pred prihodom gasilcev pogasil voznik. Gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka in pregledali vozilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.03 se je na cesti Metlika–Novo mesto pri naselju Jugorje pri Metliki, občina Metlika, zaradi okvare na motorju močno kadilo iz tovornega vozila. Gasilci PGD Metlika in Suhor so zavarovali kraj dogodka in vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 23.44 je na Pobreški cesti v Mariboru na gradbišču gorel plastičen material in podrast. Manjši požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 18.30 je med naseljem Škibini in bencinskim servisom pred mejnim prehodom Lipica, občina Sežana, gorelo drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Lokev.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 13.57 so na Cesti kozjanskega odreda v Šentjurju pri gradbenih delih poškodovali cev plinovoda. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in po zaprtju ventila plinovoda skupaj z upraviteljem plinskih inštalacij opravili meritve prisotnosti plina. Sanacijo cevi in popravilo bo izvedel upravitelj plinskega omrežja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.25 so v naselju Prapretno, občina Radeče, gasilci PGD Radeče s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Koper

Ob 7.04 je v Koštaboni v občini Koper voda iz okvarjenega sistema centralne kurjave zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper so iz kleti izčrpali okoli 2 kubična metra vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.49 so na Graški cesti v Litiji gasilci PGD Litija ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja, v katerem je padla občanka in omogočili reševalcem NMP Litija dostop do nje.

Ob 10.50 so na Cesti 6. maja na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 10.34 so v Košeninovi ulici v Rušah gasilci PGD Ruše v prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je obležala oseba. Pomoč reševalcev ni bila potrebna.

Ob 21.46 so na Tomšičevi ulici v Slovenski Bistrici svojci pogrešali osebo. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pregledali prostore, vendar osebe niso našli.

Izpostava Postojna

Ob 20.29 so v Begunjah, občina Cerknica, gasilci PGD Begunje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Cerknica omogočili dostop do poškodovane osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/