Skoči do osrednje vsebine

Trajnostna in družbeno prijazna umetna inteligenca

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić je sodelovala na konferenci o trajnostni umetni inteligenci, ki je v okviru švedskega predsedovanja Svetu EU potekala 2. in 3. maja 2023 v Göteborgu.

Udeleženci dogodka so razpravljali o pomembnih vprašanjih digitalnega in trajnostnega razvoja. Strinjali so se, da lahko z izboljšanjem učinkovitosti virov in blaženjem vplivov podnebnih sprememb umetna inteligenca postane močno orodje za trajnostni razvoj, a je pri tem pomembno zagotoviti, da se razvija in uporablja na okoljsko, družbeno in gospodarsko trajnosten način.

Govorci so ponudili vpogled v izzive in priložnosti trajnostne umetne inteligence in njenega potencialnega vpliva na svet. Predstavljeni so bili praktični primeri uporabe trajnostne umetne inteligence, kot denimo pri sodelovanju lokalnih oblasti in civilne družbe, iskanju inovativnih rešitev za izzive zdravstvenih sistemov in iskanju rešitev za trajnostno prihodnost. Državna sekretarka dr. Kamišalić Latifić je predstavila aktivnosti Slovenije v okviru Nacionalnega programa za umetno inteligenco, s katerim pomembno prispevamo trajnostnemu razvoju, saj podpiramo celoten inovacijski življenjski cikel produktov in storitev na področjih zdravja, industrije 4.0, digitalnih javnih storitev, jezikovnih tehnologij, trajnostne proizvodnje hrane in okolja ter prostorskega načrtovanja.

Udeleženci konference so iskali odgovore na vprašanja, kaj je potrebno za vzpostavitev uspešnih ekosistemov umetne inteligence na lokalni in nacionalni ravni ter na ravni EU ter kako lahko regulatorji, javni sektor in podjetja sodelujejo pri vzpostavitvi in podpori takšnih ekosistemov. Strinjali so se, da so trajnostni ekosistemi ključni za uspeh EU pri privabljanju, ohranjanju in razvijanju talentov ter krepitvi širokega znanja in izkušenj na področju umetne inteligence. V številnih razpravah je bila umetna inteligenca prepoznana kot gonilo raziskav, tehnološkega napredka in konkurenčne trajnostne rasti tudi v okviru evropskega zelenega dogovora. Ker si vsi skupaj želimo trajnostno družbo, je potrebno umetno inteligenco obravnavati kot njen del, ob tem pa je potrebna jasna družbena in državljanska perspektiva.

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić se je ob robu dogodka srečala z gostiteljem, švedskim ministrom za javno upravo Erikom Slottnerjem, s katerim sta izmenjala izkušnje in se dogovorila za intenzivnejše sodelovanje na področju digitalne vključenosti in digitalnih veščin ter uspešne vpeljave digitalnih tehnologij v poslovanje podjetij, ki so pomembni za pospešeno digitalno preobrazbo družbe. Državna sekretarka je sogovorniku predstavila tudi dosežke Slovenije v okviru zagotavljanje širokopasovne povezljivosti države in ambiciozne načrte, povezane z uvedbo elektronske osebne izkaznice.