Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. maja 2023

Potresi

Izpostava Brežice

Ob 7.54 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Brežic, 79 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Brežic, Krškega in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.29 je v naselju Stara vas–Bizeljsko, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v ZD Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.42 je v naselju Vinska Gora v občini Velenje osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Kranj

Ob 23.18 je v naselju Adergas, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in dvignili vozilo iz jarka nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.55 se je na avtocesti pri pokritem vkopu Karteljevo, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom zaletel v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka ter na vozilu odklopili akumulator. Poškodovani voznik je bil prepeljan v SB Novo mesto.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.45 je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Slovenski Javorniki, občina Jesenice, vlak trčil v občana. Gasilci GARS Jesenice so reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila in nato še do helikopterja SV.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.22 je na Opekarniški cesti v Celju zagorelo v stanovanju stanovanjskega bloka. Gasilci PGE Celje in PGD Celje – Gabrje so pogasili požar, prezračili stanovanje, prostore pregledali s termovizijsko kamero in iz objekta evakuirali deset oseb. Tri osebe, ki so bile prekomerno izpostavljane dimu, so oskrbeli reševalci NMP in jih nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje. Stanovanje je v celoti uničeno.

Ob 19.45 je v naselju Dolenja vas, občina Prebold, zagorela transformatorska postaja. Gasilci PGD Prebold – Dolenja vas – Marija reka so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca elektro podjetja, ki je nato odpravil napako.

Izpostava Kranj

Ob 9.38 je na Trgu svobode, občina Tržič, tlela plastična posoda na štedilniku. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so izmerili koncentracijo plinov in prezračili prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.59 se je v Tomšičevi ulici v Murski Soboti v kuhinji dijaškega doma žgala hrana na štedilniku. Gasilci PGD Murska Sobota so hrano odstranili s štedilnika ter prezračili in pregledali prostore s termo kamero.

Izpostava Postojna

Ob 3.20 je v Ulici Ivana Turšiča v Sežani v domu starejših občanov gorel koš za odpadke. Požar so pogasili zaposleni še pred prihodom gasilcev ZGRS Sežana, ki so nato pregledali prostor s termovizijsko kamero, iznesli poškodovan koš za smeti ter prezračili pritlične prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.45 so se v naselju Preški vrh v občini Ravne na Koroškem vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci KGZ Ravne in PGD Kotlje so požar pogasili, odstranili tleče saje iz kurilnice, objekt pregledali s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 19.07 je v naselju Bač pri Materiji, občina Hrpelje - Kozina, na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Materija so požar v motornem delu vozila pogasili, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termo kamero. Vozilo je uničeno.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 7.49 je na Rimski ploščadi, občina Ptuj, iz plinske jeklenke uhajal plin. Gasilci PGD Ptuj so izmerili koncentracijo plina, jeklenko odstranili in pregledali ter prezračili prostore v stanovanjskem bloku.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 7.49 je v naselju Javorje pri Gabrovki, občina Litija, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nemško letalsko bombo SC 50 JA, mase 50 kg, iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in prepeljala v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.33 je v naselju Breg, občina Žirovnica, puščala voda v kleti. Gasilci GARS Jesenice in PGD Zabreznica so izčrpali in posesali vodo iz objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.52 je v Črnem Vrhu, občina Idrija, puščala streha na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Črni Vrh so nadomestili poškodovano kritino z novo.

Ob 23.08 so v naselju Solkan, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili reševalcem NMP Nova Gorica dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/