Skoči do osrednje vsebine

Minister vročil priznanje Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinko Tomažič

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes, na praznik dela, udeležil Prvomajskega slavja v Števerjanu, ki ga je v Domu na Bukovju že tradicionalno pripravilo Kulturno društvo Briški grič in imel slavnostni nagovor.

Minister Matej Arčon in zborovodkinja Pia Cah v rokah držita priznanje urada, za njima stojijo pevci zbora.

Minister Matej Arčon in zborovodkinja Pia Cah. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

S svojim koncertom je dogajanje popestril in glasbeno obogatil Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, ki letošnje leto obeležuje 50. obletnico delovanja. Minister Arčon je prav ob tej priložnosti pevskemu zboru ob njihovem zlatem jubileju vročil posebno priznanje za izjemno povezovalno vlogo med Slovenci v Italiji in Sloveniji, za ohranjanje in krepitev slovenske kulture v zamejstvu ter za posredovanje idealov miru, bratstva, sožitja in enakopravnosti med narodi.  Dogodka se je udeležila tudi državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.

V slavnostnem nagovoru je minister Arčon izrazil svoje veselje, da lahko pozdravi zbrane na tem prizorišču, kjer prvi maj res zasije v vsej svoji lepoti in v vsem svojem veselju. Poudaril je, da so s svojim občutkom za skupnost, s spoštovanjem do tradicij in običajev, z zavedanjem o pomenu in sporočilu naših praznikov, Slovenci v Italiji vzgled tudi za matično domovino. »Kot minister, ki, kot rad rečem – malo za hec in veliko zares – vodi najlepše ministrstvo v slovenski vladi se bom potrudil, da k ohranjanju vse vaše kulturne in družabne živahnosti pripomorem po svojih najboljših močeh,« je še dodal minister Arčon. Na današnji praznik ne smemo pozabiti, da je delo tudi prostovoljstvo, ki drži pokonci pevske zbore, orkestre, dramske skupine, športna in turistična društva. Na praznik, ki je priložnost za razmislek o tem, kaj moramo narediti za vzpostavljanje in ohranjanje varnih in privlačnih delovnih mest, se je minister dotaknil tudi nekaterih aktivnosti Urada na tem področju v zadnjem obdobju. Svoj nagovor je zaključil z iskrenimi čestitkami in z željo, da bi mlaji spet ponosno stali in da bi se še dolgo razlegala pesem.

Pred prireditvijo so ministru svoje dejavnosti predstavili predstavniki Kulturnega društva Briški grič in Foto kluba 75. Minister si je v njihovih prostorih ogledal še fotografsko razstavo Foto kluba in Muzej kmečke kulture Brincelj. Muzejska zbirka šteje kar 250 predmetov iz vsakdanjega življenja tukajšnjih ljudi v preteklosti. S prisrčno slovensko pesmijo so ministra presenetili tudi Otroški pevski zbor Briški slavčki, ki deluje v okviru društva.