Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. aprila 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 20.30 je v bližini izvira Ljubije v Belih vodah, občina Šoštanj, občanka pri iskanju svojega psa skupaj z njim zašla na nedostopno skalno pobočje. Gorski reševalci Gorske reševalne službe Postaje Celje so občanko in psa s pomočjo vrvne tehnike nepoškodovana rešili na varno.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.21 so v naselju Robindvor, občina Dravograd, gasilci PGD Dravograd nudili pomoč policiji pri vstopu v stanovanje ter do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovano osebo. Reševalci NMP so jo z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.07 se je v termah Snovik, občina Kamnik, utapljal otrok. Prvo pomoč so otroku nudili mimoidoči in reševalec z vode, aktivirana pa je bila enota za reševanje iz vode PGD Kamnik, ki so do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovanemu otroku. Reševalci NMP Kamnik so otroka oskrbeli in ga odpeljali v UKC Ljubljana, na kraju je bila prisotna policija.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 23.30 so v naselju Drušče, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica po prometni nesreči osebnega vozila zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Voznika ni bilo na kraju nesreče.

Izpostava Kranj

Ob 15.59 so na cesti Bled–Bohinj v bližini naselja Lepence, občina Bohinj, trčili osebni vozili in avtodom. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, zavarovali območje pristanka helikopterja SV ter vozila naložili na vozila vlečne službo. Ena poškodovana oseba je bila s helikopterjem SV prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.52 je na Šutni v Kamniku padla kolesarka in se telesno poškodovala. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe v reševalno vozilo. Reševalci NMP Kamnik so poškodovano osebo oskrbeli in jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.25 je v Starih Žagah, občina Dolenjske Toplice, traktor povozil otroka, ki je padel s čelnega traktorskega nakladača. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju potrdili smrt.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.59 ja v naselju Paridol, občina Šentjur pri Celju, gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slivnica pri Šentjurju in Šentjur so pogasili ostrešje in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Požar je uničil okoli 60 kvadratnih metrov ostrešja.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.09 je v Kajuhovi ulici v Ljubljani zagorelo stanovanje v tretjem nadstropju večstanovanjskega bloka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Sneberje - Zadobrova - Novo polje so pogasili požar, objekt prezračili ter s termovizijsko kamero pregledali okolico in pogorišče. V dogodku ni bil nihče poškodovan.

Ob 20.42 so na Cesti Janeza Porente v Ljubljani goreli odpadki v zapuščenem objektu športnega kompleksa Stožice. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 3.08 je v Slovenski vasi, občina Pivka, ponovno zagorelo na včerajšnjem požarišču kozolca. Gasilci PGD Pivka so pogasili požar drv in desk, pogasili žarišča, jih zalili z vodo ter vse premetali s pomočjo gradbene mehanizacije.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.16 so na Večni poti v Ljubljani gorela 4 osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šiška so požar pogasili in odklopili akumulatorje. Gasilci PGD Šiška so opravili pregled vozil s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.01 so v Kerinovem Grmu, občina Krško, gorele smeti. Gasilci PGE Krško so pogasili požar.

Izpostava Celje

Ob 20.35 so v Dolenji vasi občini Prebold ob stanovanjski hiši gorele smeti. Gasilci PGD Prebold so ogenj pogasili.

Ob 21.21 je v Novih Lokah, občina Mozirje, nenadzorovano gorel kup vejevja. Gasilci PGD Mozirje so ogenj pogasili.

Izpostava Koper

Ob 5.10 so na Dolgi rebri v Kopru goreli trije manjši komunalni zabojniki. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 18.23 je v Maliji, občina Izola, zagorelo na prostem. Gasilci JZ GB Koper in PGD Korte so pogasili okoli 500 kvadratnih metrov podrastja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.46 je v Perkovi ulici v Kamniku zagorel kup vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Kamnik.

Ob 21.06 so v romskem naselju Smrekec v Grosuplju na več lokacijah goreli vejevje, smeti, oblačila in gume. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili.

Ob 21.25 je na Opekarski cesti v Prevojah kres ogrožal stanovanjsko hišo. gasilci PGD Prevoje so kres zalili z vodo.

Ob 21.40 je Na Obvozni cesti v Ljubljani gorel kup odpadnega lesa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje - Brod so ob prihodu na kraj ugotovili da ni nevarnosti za razširitev požara na okolico. Ogenj je dogorel pod kontrolo gasilcev PGD Vižmarje - Brod.

Ob 23.28 je v Gosarjevi ulici v Ljubljani gorelo vrtno pohištvo gostinskega lokala. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Uničenih je nekaj stolov in miz, bližnja stekla na stopnišču pa so popokala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.03 so v bližini kraja Bate, občina Nova Gorica, gasilci JZGRD Nova Gorica in PGD Nova Gorica pogasili požar, kateri je nastal zaradi kurjenja kresa.

Ob 23.32 so v bližini Bodreža, občina Kanal, gasilci PGD Kanal pogasili požar, kateri je nastal zaredi kurjenja kresa.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.54 je v Sv. Boštjanu, občina Dravograd, zaradi nenadzorovanega kurjenja zagorela manjša površina travnika. Gasilci PGD Dravograd so požar pogasili ter požarišče prekopali in zalili z vodo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 0.53 je v naselju Bonini, občina Koper, zagorel zabojnik za elektronske odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.39 je na Preglovem trgu v Ljubljani gorelo mobilno stranišče. Gasilci GB Ljubljana so stranišče pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.44 so v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, goreli dve mobilni straniščni kabini in manjši leseni objekt. Gasilci PGD Dobrava in Grmovlje so požar pogasili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.58 so bile na območju naselja Korita na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, najdene tri različne topovske granate, skupne mase 54,3 kilograma. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 16.42 je v ulici Martinuči v Renčah, občina Renče – Vogrsko, krajan pri delu ob hiši naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranili topovsko granato kalibra 75mm, mase 6,5kg, italijanske izdelave iz obdobja 1.svetovne vojne. Nevarno najdbo sta prepeljala v ustrezno skladišče do uničenja.

Izpostava Postojna

Ob 10.13 je pri naselju Kilovče, občina Ilirska Bistrica, občan pri delu na prostem naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Severnoprimorske ter Ljubljanske in Gorenjske regije so na kraju najdbe uničili italijansko minometno mino, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 21.55 je stanovalec pekel na žaru na balkonu stanovanjskega bloka na Obali v Luciji v občini Piran. Po zaključeni peki ni bilo možno zapreti plinskega ventila jeklenke. Gasilci JZ GB Koper so zaprli ventil plinske jeklenke.

Izpostava Kranj

Ob 9.30 je v naselju Potoče, občina Preddvor, v stanovanjski hiši padla starejša občanka in klicala na pomoč. Gasilci PGD Preddvor so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj. Obolelo osebo so oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.26 so na krožni poti na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje več stanovanjske hiše in omogočili lastniku dostop do nepokretne osebe.

Izpostava Maribor

Ob 18.08 so na Gosposvetski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe z balkona šestega nadstropja večstanovanjskega objekta.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.48 so v naselju Dolnji Lakoš, občina Lendava, gasilci PGD Dolnji Lakoš prežagali in odstranili podrto drevo s kolovozne poti.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.02 so v ulici Breg v Tolminu gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom odmašili kanalizacijsko cev.

Izpostava Ptuj

Ob 18.20 se je na Rimski ploščadi na Ptuju v stanovanju bloka nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/