Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. aprila 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.17 je na planini Lom občina Tolmin padalec pristal na drevesu in nepoškodovan obvisel okoli 15 m visoko. Gorski reševalci GRS Tolmin so na težko dostopnem terenu z vrvno tehniko nepoškodovanega padalca rešili z drevesa, nudili pomoč pri sestopu do terenskih vozil in ga prepeljali v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.17 je v Gornjem Brezovem, občina Sevnica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste. Gasilci PGD Sevnica zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in izvlekli vozilo nazaj na cestišče. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.09 sta na Kamniški cesti v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Na kraju je bila policija in reševalci NMP Domžale.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.57 sta na Ormoški cesti v Ljutomeru trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.46 je na avtocesti med priključkoma Mirna Peč in Novo mesto-zahod v smeri Obrežja, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo in pomagali avto vleki. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju pregledali voznico. Za odstranitev posledic nesreče so poskrbeli dežurni delavci Darsa.

Izpostava Postojna

Ob 18.00 je na cesti Gorjansko–Brestovica pri Komnu, občina Komen, padel motorist. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana in motorno kolo odstranili s cestišča. V prometni nesreči se je poškodoval motorist, ki so ga reševalci NMP prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.00 je v Bukovljah v občini Zreče zaradi napake na elektro vodnikih zagorel vetrolov pred vhodom v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Stranice in PGD Zreče so požar pogasili, očistili tleče lesene dele in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.40 je ob Cesti v Mestni log v Ljubljani gorela lesena baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so ostanke barake pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 21.55 je v Ulici Matije Blejca v Kamniku gorelo v kopalnici stanovanja v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Kamnik in PGD Duplica so s termovizijsko kamero preventivno pregledali prostore, izmerili prisotnost nevarnih plinov, prezračili objekt in nudili razsvetljavo ter pomoč policistom pri preiskavi vzroka požara. Psu, ki se je nahajal v stanovanju, je bila nudena pomoč. Kopalnica je uničena.

Izpostava Postojna

Ob 15.49 so v Slovenski vasi v občini Pivka pod kozolcem gorela drva. Gasilci PGD Pivka so požar pogasili in s pomočjo delovnega stroja izpraznili kozolec.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.52 je na Preglovem trgu v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.04 je v Dolenjem Kronovem, občina Šmarješke Toplice, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bela Cerkev in Šmarjeta so pogasili požar v predelu motorja, avto pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.51 je v naselju Šalara v občini Koper občanki ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči so pogasili požar na travnati površini okoli 900 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 16.46 so na Šentiljski cesti v Mariboru goreli trava, vejevje in drevo. Gasilci JZ GB Maribor in gasilci PGD Maribor-mesto so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.54 je v naselju Trnovec, občina Metlika, gorel kup vejevja. Ogenj, ki je ogrožal leseni objekt v bližini, so pogasili gasilci PGD Lokvica.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.22 je pod naseljem Klek v občini Trbovlje zagorelo v zapuščeni lopi, od kjer se je požar razširil v gozd. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in PGD Klek so z naprtnjačami in požarnimi metlami pogasili požar na težko dostopnem terenu.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Trbovlje

Ob 9.04 so v naselju Spodnji Narof v občini Zagorje ob Savi pri izkopu poškodovali plinovod. Gasilci PGD Zagorje - mesto in Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka do prihoda vzdrževalca plinskega omrežja Adriaplin, kateri je zaprl plinovodni ventil. Zaradi nevarnosti eksplozije je bilo evakuiranih 40 stanovalcev. Gasilci so nudili pomoč NMP Zagorje pri prenosu nepokretne osebe iz stanovanja. Po zaprtju plinovoda so bile ponovno izvedene meritve, stanovalci so se lahko vrnili v svoja stanovanja. Poškodbe plinovoda bo odpravil pristojni vzdrževalec plinske inštalacije. Ob 11.52 so gasilci PGD Zagorje - mesto na zahtevo izvajalca sanacije poškodovanega plinovoda izvedli požarno stražo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 8.56 so na Šolski poti v Lukovici pri Domžalah, občina Lukovica, gasilci PGD Lukovica nevtralizirali motorne tekočine, ki so iztekle iz osebnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.22 sta v Stari ulici v Ravnah na Koroškem gasilca KGZ Ravne na Koroškem nevtralizirala manjši oljni madež na cestišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 14.28 je v gozdu ob Vanganelskem jezeru v občini Koper, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato kalibra 105 mm, mase 15,6 kg, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.51 sta v bližini kraja Deskle, občina Kanal, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila na varno tri ročne bombe in topovski vžigalnik v skupni masi 1,86 kg. Vse najdbe so italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.39 so na Cesti Alojza Travna v Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 22.13 je na Ulici herojev Mašere in Spasića v Mariboru iztekala voda v stanovanju. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventil ter preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Murska Sobot 

Ob 18.24 je na Kranjčevi ulici v Lendavi meteorna voda zalila kuhinjo osnovne šole. Gasilci PGD Lendava so prečrpali okoli 1,5 kubičnega metra meteorne vode.

Izpostava Ptuj

Ob 8.28 so v naselju Levanjci, občina Destrnik, gasilci PGD Destrnik razžagali in odstranili drevo, ki je ogrožalo objekt.

Ob 13.44 so v naselju Stojnci, občina Markovci, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta in reševalcem NMP omogočili dostop do osebe, ki je potrebovala zdravniško pomoč.

 

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Opozorilo kresovanje 2023

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove  naravnem okolju, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kurišča kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Zgoraj navedene ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če boste kres kurili izven naravnega okolja.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi ali jih določijo tudi drugod (npr. v naseljih). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja seznaniti, kakšne so omejitve in prepovedi na konkretni lokaciji, kjer nameravate kuriti kres.