Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. aprila 2023

Nesreče v gorah

 

Izpostava Kranj

Ob 19.01 si je pri sestopu z Voj, občina Bohinj, češki planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Bohinj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.26 je v bližini naselja Lozice, občina Vipava, na gozdni cesti traktor zdrsnil po klančini in trčil v drevo. Gasilci PGD Podnanos in GRC Ajdovščina zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, osvetljevali kraj nesreče, preprečili iztekanje motornih tekočin iz traktorja in nudili pomoč pri prenosu reševalcem NMP. Voznik traktorja je na kraju nesreče umrl.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 17.08 je na regionalni cesti Litija–Radohova v občini Šmartno v Litijo, neposredno pod gradom Bogenšperk, voznik z vozilom zapeljal s ceste v jarek. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom vozilo izvlekli na cesto. Poškodovanih ni bilo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.02 se je na cesti Solkan–Podsabotin v občini Nova Gorica osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočin ter do prihoda policistov usmerjali promet. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 12.19 se je v Velikem Banu, občina Šentjernej, pri košnji brežine prevrnila in zagorela večja samohodna rotacijska kosilnica. Gasilci PGD Šentjernej so požar pogasili in pomagali pri izvleki uničene kosilnice.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.27 so na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani na deponiji goreli odpadki. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so s tehničnim posegom odprli drsna vrata dvorišča, preprečili nadaljnje širjenje požara, pogasili požar, ki je zajel okoli 70 kvadratnih metrov odpadkov za predelavo, s pomočjo gradbene mehanizacije premetali požarišče in ga dodatno zalili z vodo ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.02 je v Stanetincih, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gorel odpadni material in trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Rožički vrh, Sveti Jurij ob Ščavnici in Stara gora.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.18 so na Gimnazijski cesti v Trbovljah zagorele ciprese ob stanovanjski hiši. Domači so pred prihodom gasilcev pogasili požar. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so ciprese in okolico dodatno zalili z vodo ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.43 so v Potočnikovi ulici v Domžalah goreli štirje plastični zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci CZR Domžale so pogasili uničene zabojnike.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.49 so na Celjski cesti v Rogatcu gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina nevtralizirali razlito nafto v dolžini okoli 200 metrov.

Izpostava Kranj

Ob 17.19 je v naselju Žabnica, občina Kranj, iz osebnega vozila na parkirišču izteklo motorno olje. Gasilci GARS Kranj so nevtralizirali razlito olje na površini okoli 2 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 15.50 je v gozdu Stražun v Mariboru občan našel posode z neznano snovjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali območje najdbe in počakali na dežurnega komunalnega podjetja, ki je prevzel posode.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je na Ajševici, občina Nova Gorica, občan pri zemeljskih delih naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila 7 kosov ubojnih sredstev, skupne mase 105,45 kg, italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 20.07 so v Pucovi ulici v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Kranj

Ob 12.57 so na Gradnikovi cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 22.54 so v Ulici Staneta Bokala na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.19 so v Topniški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe po reanimaciji iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 13.45 so na Brdnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana prenesli občanko v prvo nadstropje stanovanjske hiše.

Ob 19.27 so na Babnogoriški cesti v naselju Lavrica, občina Škofljica, voda zalila jašek objekta. Gasilci PGD Lavrica so iz jaška prečrpali okoli tri kubične metre vode.

Izpostava Maribor

Ob 14.21 so na Prvomajskem trgu v Poljčanah gasilci PGD Poljčane ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili odstop do osebe, ki se več dni ni odzivala na klice.

Izpostava Postojna

Ob 13.31 se je v ulici Pot na Ulako, Stari trg pri Ložu, občina Loška dolina, občanka zaklenila iz hiše. Gasilci PGD Stari trg so s tehničnim posegom odprli vrata hiše.

Izpostava Ptuj

Ob 14.05 je v naselju Slovenja vas, občina Hajdina, zaradi okvarjene vodovodne inštalacije, voda poplavila klet stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenja vas so iz kletnih prostorov izčrpali okoli 3 kubične metre vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.06 se je čez lokalno cesto Trbovlje–Klek, občina Trbovlje, podrlo večje drevo. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 16.27 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo. Dvigalo so izklopili in o okvari obvestili servisno službo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo Kresovanje 2023

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove v naravnem okolju, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kurišča kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les in druge naravne nenevarne materiale,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Zgoraj navedene ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če boste kres kurili izven naravnega okolja.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi ali jih določijo tudi drugod (npr. v naseljih). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja seznaniti, kakšne so omejitve in prepovedi na konkretni lokaciji, kjer nameravate kuriti kres.