Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. aprila 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Postojna

Ob 14.14 sta se na pobočju Nanosa, občina Postojna, zaplezali dve planinki. Gorski reševalci GRS Ljubljana - skupina Postojna so ju z vrvno tehniko rešili in nepoškodovani pospremili na vrh Nanosa ter po drugi poti nazaj v dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.50 sta v Kidričevi ulici v Celju trčili osebni vozili, pri čemer se je eno prevrnilo na bok. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč drugim službam. Reševalci NMP Celje so na kraju oskrbeli tri poškodovane osebe in eno od njih prepeljali v SB Celje.

Ob 19.25 sta na Nadvozni cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.48 je v naselju Zapotok, občina Ig, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in odstranili nekaj dreves zaradi lažjega izvleka vozila nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 8.16 je na zahodni obvoznici v Ljubljani osebno vozilo prebilo sredinsko ograjo in se ustavilo na nasprotnem odstavnem pasu. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Ob 8.53 so na zahodni obvoznici, smer Kozarje, občina Ljubljana, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in jo predali reševalcem NMP. Slednji so štiri poškodovane osebe prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 18.10 sta na cesti Unec–Planina, občina Postojna, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Ti so poškodovanega motorista prepeljali v ZD Postojna.

Izpostava Ptuj

Ob 16.49 je v naselju Formin na cesti Gorišnica–Zamušani, občina Gorišnica, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Ptuj in Ormož so zavarovali kraj dogodka, vozilo z avtodvigalom postavili na cestišče, odklopili akumulator ter nudili pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.09 je v Jelenčevi ulici v Kranju v gostinskem lokalu zagorela elektronika na grelcu vode. Požar so še pred prihodom gasilcev GARS Kranj pogasili zaposleni. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali okolico požara ter odklopili elektriko.

Izpostava Maribor

Ob 12.05 je v naselju Drvenci, občina Pesnica, zagorelo v pomožnem kmetijskem objektu v izmeri 10 x 4 metre. Gasilci PGD Jakobski Dol, Pernica, Jarenina in JZ GB Maribor so požar pogasili. Ogenj je v manjšem prostoru stavbe uničil električni skuter, kolo in druge skladiščene predmete.

Ob 16.00 je v ulici Na Jožefu v Slovenski Bistrici v stanovanjski hiši v kuhinji zagorel električni aparat. Ogenj je poškodoval kuhinjski pult in elemente. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 15.06 je v naselju Podkočna, občina Jesenice, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ptuj

Ob 14.49 je v Stojncih, občina Markovci, zagorelo ob gozdu. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Stojnci.

Ob 15.15 je na Panorami na Ptuju zagorel kres. Gasilci PGD Ptuj so ogenj pogasili in preprečili popolno izgoretje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.17 je občan v bližini kraja Korita na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno šest kosov ubojnih sredstev, skupne mase 11,42 kg. Nevarne najdbe so avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.10 so v Prvomajski ulici v Rogaški Slatini gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe in ji nudili pomoč. Poleg onemogle osebe se je v stanovanju nahajala tudi preminula oseba.

Ob 13.07 so v Stantetovi ulici v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč pri prenosu obolelega občana.

Ob 14.53 je na peš poti v bližini Ljubljanske ceste v Celju zaradi poškodovanega pokrova jaška, vanj padla oseba in se poškodovala, Reševalci NMP so jo prepeljali v SB Celje. Gasilci PGE Celje so iz jaška potegnili pokrov ter jašek ustrezno zaščitili in označili.

Izpostava Kranj

Ob 9.59 so se v Nazorjevi ulici v Kranju osebi na balkonu zaprla balkonska vrata. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo avtolestve prišli do nje in s tehničnim posegom odprli vrata.

Izpostava Maribor

Ob 11.48 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor skozi okno vstopili v zaklenjeno stanovanjsko stavbo, v kateri je bila poškodovana starejša oseba in reševalcem NMP Maribor pomagali pri prenosu le-te do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.41 so v Ulici Vladimira Nazorja v Lendavi gasilci PGD Lendava nudili pomoč reševalce NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.40 se je v Starem trgu, občina Slovenj Gradec, traktor nagnil čez rob njive. Gasilci PGD Slovenj Gradec so s tehničnim posegom traktor izvlekli.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Opozorilo kresovanje 2023

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove  naravnem okolju, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kurišča kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Zgoraj navedene ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če boste kres kurili izven naravnega okolja.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi ali jih določijo tudi drugod (npr. v naseljih). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja seznaniti, kakšne so omejitve in prepovedi na konkretni lokaciji, kjer nameravate kuriti kres.