Skoči do osrednje vsebine

Ministri za izobraževanje v Washingtonu o pomenu učiteljskega poklica

Ministri za izobraževanje in glavni predstavniki učiteljskih sindikatov iz 22 držav so na 13. mednarodnem vrhu o učiteljskem poklicu razpravljali o dvigu ugleda in pomenu učiteljskega poklica.

Dogodek so s svojim pogledom na pomen učiteljskega poklica in njegovo mesto v družbi vsak s svojega zornega kota orisali minister za izobraževanje ZDA Miguel A. Cardone, generalni sekretar OECD Mathias Cormann, predsednica mednarodne mreže sindikalnih združenj strokovnih delavcev v izobraževanju Susan Hopgood in generalni sekretar "Education international" John Bangs ter direktor Direktorata za izobraževanje in spretnosti OECD, Andreas Schleicher.

Uvodne besede, s katerimi je ministre in sindikalne predstavnike povabila k razpravi, je podala prva dama ZDA dr. Jill Biden, ki še vedno opravlja poklic učiteljice angleškega jezika v lokalni šoli.

V okviru prve razprave so ministri in predstavniki sindikatov opozarjali na pomen učiteljskega poklica pri zagotavljanju demokratične družbe in ustvarjanju priložnosti za vse državljane sveta in razmišljali o ukrepih za izboljšanje privlačnosti poklica kot tudi za dvig ugleda in ustrezno vrednotenje v družbi.

V drugem delu dogodka je razprava potekala o pomenu izobraževanja za razvoj demokratične kulture, enakosti in ustvarjanje priložnosti, vsi pa so se strinjali, da je izobraževanje najmočnejše orožje za spremembe, ki bodo ključne v prihodnjih letih.

Ob robu plenarnega srečanja so potekali tudi pogovori nacionalnih delegacij o skupnih zavezah za sodelovanje med vladami in sindikati. Slovenska delegacija - minister dr. Darjo Felda s sodelavci in predstavnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj - se je strinjala, da je ponovna oživitev socialnega dialoga izjemnega pomena in se zavezala k ohranjanju stalnega in sistemskega sodelovanja med vlado in sindikatom pri prenovi izobraževalnega sistema in pri oblikovanju zakonskih sprememb. Prav tako bosta oba partnerja tesno sodelovala pri oblikovanju predlogov za promocijo učiteljskega poklica in dvig njegovega ugleda v družbi kot tudi pri implementaciji pred kratkim podpisanega dogovora za razrešitev stavkovnih zahtev.

Zadnji dan zasedanja bo namenjen razpravi o uporabi digitalnih tehnologij v izobraževanju in predstavitvi nacionalnih zavez.

Minister dr. Darjo Felda se bo ob robu zasedanja z ministrom za izobraževanje Islandije pogovarjal o zdravem življenjskem slogu otrok in mladine ter spodbujanju telesne aktivnosti mladih v času šolanja.