Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. aprila 2023

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 19.31 je na Vojkovem nabrežju v Kopru pri prekladanju železnih profilov s prikolice tovornega vozila v tovornem pristanišču padel delavec. Gasilci IGE Luka Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so nato poškodovanca dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.08 si je na Iški, občina Ig, občan pri delu na žagi odrezal prst. Gasilci PGD Iška vas so ga oskrbeli in zaustavili krvavitev ter predali ekipi NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.00 sta na Celjski cesti v Vojniku trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP Celje, odklopili električne vire napajanja na vozilih in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so poškodovani osebi prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 12.29 je bilo v Spodnjih Gorjah, občina Gorje, v prometni nesreči udeleženo osebno vozilo. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ukleščeno voznico iz vozila in jo predali reševalcem NMP Bled ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Voznica je podlegla poškodbam.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.41 se je na regionalni cesti Kočevje–Ribnica, občina Kočevje, pri naselju Nove Ložine prevrnilo tovorno vozilo, ki je prevažalo pesek. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj nesreče, preprečili iztekanje nevarnih tekočin, odklopili akumulatorje na vozilu in nudili pomoč pri oskrbi poškodovanca do prihoda reševalcev. V času nesreče je promet potekal izmenično po enem voznem pasu.

Ob 12.55 sta na Dunajski cesti v Ljubljani trčila tovorno in osebno vozilo. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator na osebnem vozilu.

Izpostava Maribor

Ob 20.25 sta v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo in jo v oskrbo predali reševalcem NMP Maribor.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 je tovorni vlak v bližini trgovine v Litiji povozil osebo. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče. Dežurni zdravnik je ugotovil, da je oseba preminula. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.42 so se v naselju Gomilsko, občina Braslovče, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gomilsko so varovali dimnik do izgoretja saj in nato pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 se je v podjetju na Idrijski cesti na Vrhniki kadilo iz klimata komore, v kateri vzhaja testo. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so na kraju ugotovili, da je prišlo do pregrevanja žic. Ohladili so komoro in prezračili prostore.

Ob 23.41 je v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale, gorelo v skladišču kovinskih odpadkov. Lastnik je z ročnim gasilnikom pogasil goreče smeti že pred prihodom gasilcev CZR Domžale, PGD Ihan in Domžale mesto, ki so nato prezračili in pregledali s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.55 je v ulici Naselje Staneta Rozmana v Metliki gorela drvarnica ob stanovanjski hiši. Požar se je razširil tudi na ostrešje hiše. V požaru je bila uničena drvarnica ter poškodovana streha in podstrešno stanovanje. Zaradi vročine so popokale okenske šipe na sosednji hiši. Gasilci PGD Metlika, Suhor in Lokvica so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 1.05 je v naselju Hajdoše, občina Hajdina, zagorela lesena garaža ob stanovanjski hiši. Požar se je razširil na ostrešje stanovanjskega objekta ter bližnjo garažo. Gasilci PGD Hajdoše in Hajdina so pogasili požar ter pregledali prostore. Ogenj je uničil avto prikolico, kolo z motorjem, kosilnico ter približno 50 kvadratnih metrov ostrešja, na bližnji garaži pa poškodoval vrata in del ostrešja. Gasilci  PGD Hajdoše so preventivno ostali na požarni straži do jutranjih ur.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.15 je ob Ribniškem jezeru v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 23.21 so na Cesti Františka Foita v Velenju gasilci PGE Velenje očistili vozišče v dolžini okoli 30 metrov razlitega motornega goriva.

Izpostava Postojna

Ob 12.29 je v Račicah, občina Ilirska Bistrica, v kurilnici stanovanjske hiše puščal rezervoar za kurilno olje. Gasilci PGD Podgrad in Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje, prečrpali približno 400 litrov kurilnega olja in izteklo tekočino posuli z absorbcijskim sredstvom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 9.41 so na območju Rakitne, občina Brezovica, našli topovsko granato, kalibra 105 mm, italijanske izdelave iz 2. svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred NUS sta granato uničila na kraju najdbe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.13 sta v naselju Dolina, občina Puconci, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno ročno bombo jugoslovanske izdelave.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.50 so na območju naselja Sela na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije odstranili 16 kosov NUS v skupni masi 124,68 kg iz obdobja 1.svetovne vojne, angleške, avstro-ogrske in italijanske izdelave.

Ob 11.48 so na gradbišču tolminske obvoznice, občina Tolmin, delavci našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 9.43 je ob cesti Planina–Strmca, občina Postojna, občan pri delu v gozdu našel ročno bombo italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta najdbo uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.59 je v stanovanju stanovanjskega bloka na Ulici 1. avgusta v Kranju nekontrolirano iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje in posesali odvečno vodo. Obveščena sta bila upravljalca objekta in vodovoda.

Ob 23.24 so na Gradnikovi cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.25 je v naselju Veliko Mlačevo, občina Grosuplje, v zaklenjeni stanovanjski hiši padla starejša oseba. Poleg reševalcev in policije so posredovali tudi Gasilci PGD Gatina, Veliko Mlačevo in Grosuplje so ob prisotnosti reševalcev in policistov s tehničnim posegom odprli vrata hiše.

Ob 14.55 je v večstanovanjski hiši na Peričevi ulici v Ljubljani iz stanovanja v spodnje stanovanje iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so vodo zaprli.

Izpostava Maribor

Ob 20.02 je v Makedonski ulici v Mariboru iztekala voda iz stanovanja v spodnje stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo Kresovanje 2023

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove v naravnem okolju, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega

metra od roba kurišča kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi

materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les in druge naravne nenevarne materiale,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Zgoraj navedene ukrepe je priporočljivo upoštevati tudi, če boste kres kurili izven naravnega okolja.

Dodatne zahteve v zvezi s kurjenjem v gozdu, tudi s kurjenjem kresov, določajo tudi predpisi o gozdovih (npr. Pravilnik o varstvu gozdov). Prav tako lahko tudi lokalne skupnosti v naravnem okolju s svojimi predpisi določijo dodatne pogoje, omejitve in prepovedi ali jih določijo tudi drugod (npr. v naseljih). Dodatne omejitve in prepovedi lahko veljajo za določena posebej zavarovana območja. Zato se je treba pred začetkom aktivnosti za izvedbo kresovanja seznaniti, kakšne so omejitve in prepovedi na konkretni lokaciji, kjer nameravate kuriti kres.