Skoči do osrednje vsebine

Vodenje Javne agencije za knjigo prevzema Katja Stergar

Vlada je na predlog sveta Javne agencije za knjigo (JAK) z dne 8. marca 2023 izdala odločbo o imenovanju Katje Stergar za direktorico JAK za mandatno dobo 5 let, in sicer od 28. aprila 2023 do vključno 27. aprila 2028.
Portret direktorice Javne agencije za knjigo Katje Stergar

Direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar na knjižnem sejmu v Frankfurtu | Avtor: Holger Menzel/Javna agencija za knjigo

Katja Stergar je leta 2003 na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Na JAK je zaposlena od njene ustanovitve dalje, zadnja tri leta kot podsekretarka. Od 1. novembra 2022 JAK vodi kot vršilka dolžnosti direktorja. Predno se je zaposlila na JAK, je bila krajši čas zaposlena na Ministrstvu za kulturo, in sicer kot svetovalka za knjigo, pred tem pa je bila urednica revije Pil, mesečnika za otroke. Vso svojo kariero je posvetila knjigi in mednarodnemu sodelovanju na področju knjige. Na svoji poklicni poti je bila tudi urednica vrste knjig, med drugim knjige Tadeja Goloba Kam je izginila Brina?, ki je leta 2013 izšla pri Založbi Miš. Je tudi urednica dveh leksikonov ter lektorica devetih monografskih publikacij ter več diplom, magisterijev in doktoratov. Katja Stergar je članica več domačih in mednarodnih strokovnih komisij in odborov na področju knjige ter prevajanja.

V programu, ki ga je predstavila Svetu agencije, je dobro identificirala težave pri pripravi častnega gostovanja Slovenije v Frankfurtu in Bologni, natančno predstavila načrt financiranja področja ter osvetlila težave pri postopkih podeljevanja subvencij. V programu in na predstavitvi je Katja Stergar izvrstno predstavila tudi vsebinske poudarke obeh gostovanj Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu leta 2023 in v Bologni leta 2024.