Skoči do osrednje vsebine

Razglasitev zmagovalnih video izdelkov natečaja »SIFOROMA«: Otrok naj bo otrok

Urad Vlade RS za narodnosti je v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) 14. februarja 2023 razpisal video natečaj »SIFOROMA«: Otrok naj bo otrok. Namen natečaja je bil ozaveščanje o nesprejemljivosti zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter o njihovih negativnih in škodljivih posledicah tako za posameznika kot družbo.

Rok za oddajo video izdelkov je bil 31. marec 2023. Do roka smo prejeli sedem prijav. Postopek izbire je vodila strokovna komisija, imenovana s strani direktorja Urada Vlade RS za narodnosti, mag. Stanka Baluha. V komisiji so sodelovale članice Polona Kovač (Društvo Ključ – Center za boj proti trgovanju z ljudmi), Nataša Žagar (Policijska postaja Novo mesto) ter Maja Mamlić, mag. Tjaša Herman in Andrea Celija iz Urada Vlade RS za narodnosti. Komisija je ocenjevala skladnost vsebine video izdelka s temo natečaja, izvirnost, sporočilnost in kakovost posnetka. Na podlagi ocen je komisija nagradila avtorje in avtorice treh video izdelkov.

Prvo nagrado, v višini 1000 evrov, prejme video izdelek z naslovom »Pustimo otrokom otroštvo«, avtorice Katje Žibert. Drugo nagrado, v višini 800 evrov, prejme video izdelek z naslovom »Ona«, avtorice Aneje Lango. Tretjo nagrado, v višini 600 evrov, prejme video izdelek z naslovom »Ukradena pomlad«, avtorja Damijana Totha.

Nagrajeni video izdelki bodo premierno prikazani na zaključnem dogodku projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5), ki bo potekal 14. junija 2023 v Kongresnem centru Brdo.

Nagrajenkama in nagrajencu iskreno čestitamo, vsem pa se zahvaljujemo za sodelovanje!