Skoči do osrednje vsebine

Poslovil se je igralec Matjaž Turk (1938–2023)

Leta 1938 v Metliki rojen igralec se je šele po končanem študiju arhitekture odločil za študij gledališke igre na Ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Leta 1969 je diplomiral v vlogi Mrve s predstavo Cankarjeve Lepe Vide.
Portret igralca Matjaža Turka

Matjaž Turk | Avtor: Arhiv Mestnega gledališča Ljubljanskega (STA)

Dobro desetletje je nato ustvarjal kot scenograf in igralec v tedanjem Primorskem gledališču v Novi Gorici, od leta 1979 pa vse do upokojitve leta 2006 pa je bil član ansambla Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL).

Po več manjših vlogah je leta 1967 igral Pjotra v Ivanovu Antona Pavloviča Čehova, ki ga je na odru Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana (SNG Drama Ljubljana) režiral Bojan Stupica. Na odru MGL je ustvaril več kot šestdeset vlog. Zaupane so mu bile tako vloge iz klasičnega repertoarja kakor tudi iz sodobnih del, kar kaže na njegov izjemno raznolik igralski izraz. Velik odrski pečat je pustil v mnogo dramskih uprizoritvah, izvrstno pa se je znašel tudi v komedijah. Za vlogo Pingleta v Hotelu svobodne menjave Georgesa Feydeauva je leta 1976 prejel Severjevo nagrado.

V spominu mnogih se bo za vedno zapisal tudi kot Poševni človek iz drame Evalda Flisarja Kaj pa Leonardo? v režiji Dušana Mlakarja. Venomer je mojstrsko izklesal mimobežne odrske podobe ljudi z roba družbe, med njimi ravno Poševnega človeka. Podobne vloge tistih na milost in nemilost prepuščenih toku zgodovine je živo uprizoril tudi na filmskem platnu.

Z vso dušo gledališču predan Matjaž Turk je bil igralec širokega spektra, vedno skromen in omikan, kakor so ga opisali sodelavci iz MGL.