Skoči do osrednje vsebine

OECD: »Slovenija daje zgled drugim državam«

Predstavitve nove Nacionalne strategije za izboljšanje kakovosti in varnosti v zdravstvu na Brdu pri Kranju se je med drugim udeležili tudi predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije Joao Breda, ki je sprejetje strategije označil za »korak v pravo smer«. Predstavnik Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj Michael van den Berg je prek video povezave vladi čestital za ambiciozno strategijo »ki pacienta postavlja v središče« in ocenil, da Slovenija z načrtom natančnega spremljanja in odzivanja na kazalnike kakovosti »daje zgled drugim državam«.
Udeleženci sedijo v dvorani na Brdu

Predstavitev Nacionalne strategije kakovosti in varnosti v zdravstvu

Priprava strategije je le eden izmed korakov na področju kakovosti v zdravstvu, ki bodo pacientu omogočili dostop do zdravstvenih storitev primerljive kakovosti na področju celotne Slovenije. Na podlagi strategije bodo na Ministrstvu za zdravje pripravili akcijski načrt, ki ga bodo skupaj s strategijo predstavili tudi državnemu zboru.

Kakovost v zdravstvu je eno od ključnih področij in temeljnih usmeritev dela ministrstva za zdravje. Predstavljena strategija zasleduje štiri globalne cilje zdravstva: izide za posameznika in populacijo, stroške na posameznika in populacijo, izkušnje pacientov in zadovoljstvo zaposlenih. Po besedah direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleša Šabedra je namen Strategije izboljšanje izidov zdravljenja za posameznike in prebivalstvo, spodbujanje zdravega načina življenja, preprečevanje bolezni, zdravljenje in rehabilitacija, povečanje učinkovitosti zdravstvenega sistema in izboljšanje izkušenj pacientov ter ponudnikov zdravstvenih storitev. Dr. Suzana Šuklar, vodja Sektorja za sistemsko kakovost in varnost v zdravstvu, je ob predstavitvi Strategije poudarila, da mora biti v središču zdravstvene obravnave pacient: »Pacientom je poleg stroke izredno pomembna tudi empatija zdravstvenih delavcev.«

Joao Breda iz Svetovne zdravstvene organizacije je predstavil poglede Svetovne zdravstvene organizacije na stanje kakovosti in varnosti v zdravstvu: »V veliko državah zanemarjamo kvaliteto zdravstvene obravnave, predvsem ranljivih pacientov. Pacient mora biti v ospredju in vaša strategija ta cilj tudi zasleduje.«

Izkušnje švicarske Agencije za kakovost v zdravstvu je  predstavila Petra Busch, Michael van den Berg pa je med drugim predstavil tudi aktivnosti in izkušnje njihove organizacije na področju varnosti v zdravstvu, posebej se je posvetil temi kazalnikov kakovosti. 

»Tako kot že vsi naši dosedanji koraki pri prenovi zdravstvenega sistema je v tej nacionalni strategiji še posebej v ospredju bolnik. Prek te strategije bomo jasno prišli do našega ključnega in zadnjega cilja, da vsak prebivalec Slovenije pride do kakovostne zdravstvene obravnave, ne glede na to, kje živi,« je sklenil državni sekretar Tadej Ostrc.