Skoči do osrednje vsebine

Javna razprava o predlogu omejitve per- in polifluoroalkilnih snoveh

Evropska agencija za kemikalije poziva zainteresirane strani, da do 25. septembra 2023 posredujejo znanstvene in tehnične informacije o proizvodnji, dajanju v promet in uporabi per- in polifluoroalkilnih snoveh (PFAS).

Obsežen predlog za omejitev proizvodnje, dajanja v promet in uporabe per- in polifluoroalkilnih snovi (PFAS) je bil pripravljen v sodelovanju med Dansko, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško in Švedsko in se nanaša na približno 10000 PFAS snovi kot takih, v zmeseh ali v izdelkih. Namen predlagane omejitve je zmanjšanje tveganja za zdravje ljudi in okolje, ki ga predstavljajo PFAS.

Javna obravnava predloga omejitve se bo zaključila 25. septembra 2023. Na spletni strani ECHE (Evropska agencija za kemikalije) je dosegljiv predlog omejitve in obrazec za pripombe (v angleščini). 

Odbor za oceno tveganja in Odbor za socialno-ekonomsko analizo agencije ECHA bosta upoštevala prejete pripombe in informacije pri pripravi mnenja glede predlagane omejitve.

Na spletni strani ECHE (Evropska agencija za kemikalije) so dosegljive dodatne informacije o predlogu omejitve (v angleščini).