Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin z nemško državno ministrico za Evropo in podnebje o krepitvi odnosov

Državni sekretar Marko Štucin je na konzultacijah v Sloveniji gostil državno ministrico za Evropo in podnebje v nemškem zunanjem ministrstvu dr. Anno Lührmann. Srečanje je bilo namenjeno krepitvi dvostranskih odnosov v luči strateškega partnerstva med državama in nadaljevanju sodelovanja med državama na področju evropskih zadev.

Sogovornika sta potrdila odlične politične in gospodarske odnose med državama, ki delita poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti. Izpostavila sta pomen nadaljnje podpore in pomoči Ukrajini ter zagotovitve odgovornosti ruskega režima za storjene zločine v Ukrajini. Državni sekretar Štucin je predstavil pomen MLA diplomatske konference, ki bo med 15. in 26. majem 2023 potekala v Ljubljani. Cilj konference je sprejem Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.

V okviru pogovorov so bile obravnavane tudi razmere na Zahodnem Balkanu. Sogovornika sta se strinjala, da je širitveni proces EU pomembna spodbuda državam regije pri izvajanju reform. Državni sekretar Štucin je v tem kontekstu opozoril na pomen ohranjanja kredibilne širitvene politike EU in ocenil, da mora regija ostati geostrateška prioriteta EU.  

Sogovornika sta posebno pozornost namenila tudi vprašanju migracij, pri čemer je državni sekretar Štucin poudaril pomen polnega delovanja Schengena in odprave nadzora na notranjih mejah.