Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. aprila 2023.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 16.17 se je v naselju Mali Podljuben, občina Novo mesto, pričelo iskanje pogrešane starejše osebe. Poleg policistov so sodelovali gasilci PGD Mali Podljuben in krajani. Aktivirani so bili tudi vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije, ekipa Zveze vodnikov reševalnih psov Dolenjske in dve ekipi iz Ljubljanske regije, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Pogrešano osebo so še pred njihovim prihodom našli krajani.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.29 je na cesti v naselju Stara vas-Bizeljsko, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se preko obcestnega jarka prevrnilo na travnik in obstalo na kolesih. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. S pomočjo vitla so vozilo izvlekli na cestišče, odstranili razbitine in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci NMP Brežice so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.17 je na Prešernovi cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v potopne stebričke. Voznik ob prihodu gasilcev GB Ljubljana ni kazal znakov poškodb. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je na cesti Solkan–Plave, občina Nova Gorica, voznik z osebnim vozilom trčil v bankino. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali manjšo količino razlitih motornih tekočin in nudili pomoč policiji.

Ob 20.15 je v Drežnici, občina Kobarid, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo po brežini. Gasilci PGD Kobarid in Drežnica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, vozilo povlekli na cestišče, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Tolmin pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 11.14 sta v naselju Prestranek, občina Postojna, v stoječe tovorno vozilo naloženo s hlodovino trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja na osebnih vozilih. Ena oseba je bila lažje poškodovana in so jo reševalci NMP Postojna odpeljali v ZD Postojna.

Ob 15.44 je v avtocestnem predoru Kastelec v smeri Kopra, občina Hrpelje - Kozina, prišlo do naleta manjšega kombiniranega vozila v zadnji del kamp prikolice. Gasilci JZ GB Koper in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili vire električnega napajanja na vozilih in nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Izola. Osebo so reševalci oskrbeli in prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.47 sta pred trgovino Mercator v Kisovcu v občini Zagorje ob Savi trčili osebni vozili. Pred prihodom gasilcev sta bili vozili umaknjeni s cestišča na parkirišče. Gasilci PGD Zagorje-mesto in PGD Trbovlje-mesto so pregledali poškodovani vozili in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Zagorje ob Savi so oskrbeli ponesrečenko in jo prepeljali v SB Trbovlje.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.53 je na Šercerjevi cesti v Velenju prišlo do požara v stanovanju. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, ugasnili štedilnik in odstranili gorečo ponev. V objektu se je nahajala oseba, ki so jo rešili iz stanovanja in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 15.12 so se v Podlubniku v Škofji Loki vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stara Loka so pogasili požar, iznesli žareče saje in pregledali okolico dimniške tuljave s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.32 so v Volaričevi ulici v Kobaridu zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kobarid so pogasili tleče saje, delno očistili dimno tuljavo in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Ob 20.29 so v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.09 se je v Moskovski ulici v Ljubljani kadilo iz osebnega vozila. Z gašenjem vozila je pričel lastnik, dokončno pa so vozilo ohladili gasilci GB Ljubljana, ki so ga še preventivno pregledali in odstranili s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.20 je v gozdu ob cesti Miren–Opatje selo, občina Miren-Kostanjevica, med delom zagorel delovni stroj. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Kostanjevica na Krasu so požar pogasili in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.19 je med vožnjo po regionalni cesti Mušenik, občina Črna na Koroškem, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črna na Koroškem so pogasili požar, omejili iztekanje motornih tekočin, nudili pomoč vlečni službi pri odstranitvi vozila in cestnemu podjetju pri čiščenju vozišča.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.18 je na Zaloški cesti v Ljubljani občan v neposredni bližini dreves in grmičevja kuril kosovni material in odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Slape Polje so pogasili požar na površini okoli 9 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 16.00 so na cesti med naseljema Mošnje in Radovljica gasilci GARS Kranj, PGD Mošnje in dežurni delavci CP Kranj posuli iztekle motorne tekočine in očistili vozišče v dolžini okoli 30 metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.31 je v gozdu na območju naselja Velike Žablje v občini Ajdovščina, občan naletel na ročno bombo mase 0,2 kg, iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.05 je v Savinjski ulici v Šempetru v Savinjski dolini, pri trgovskem centru občan z osebnim vozilom zapeljal na podporni zid. Gasilci PGD Šempeter so s tehničnim posegom vozilo dvignili in postavili nazaj na cesto.

Ob 18.21 se je na cesto v Zavodnje, občina Šoštanj, podrlo drevo. Gasilci PGD Topolšica so drevo odstranili in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.07 so na Beblerjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov odprli vrata stanovanja v večstanovanjski hiši, v kateri se je nahajala poškodovana stanovalka. Reševalci RP Ljubljana so jo prepeljali v bolnišnico.

Ob 15.23 so na Miklošičevi cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja večstanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 13.25 so v Majcigerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Ob 18.30 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v večnadstropni stavbi izklopili okvarjeno dvigalo in s tehničnim posegom iz njega rešili dve osebi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.08 je na Javorniku, občina Ravne na Koroškem, v dvigalu večstanovanjskega objekta obtičala oseba. S tehničnim posegom so jo iz dvigala rešili gasilci KGZ Ravne na Koroškem.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/