Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik Raščan ob 30. obletnici diplomatskih odnosov s Slovaško posadil štiri lipe

Veleposlanik Republike Slovenije na Slovaškem Stanislav Raščan je obiskal občine Žilina, Martin in Ružomberok, kjer je posadil štiri lipe.

Veleposlaništvo Republike Slovenije je v spomin 30. obletnice osamosvojitve države posadilo štiri lipe, ki bodo rasle v treh slovaških mestih. Posaditev je potekala tudi v spomin 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Slovaško republiko ter na pobudo ˝Dan medovitih rastlin˝, ki se je vsako leto spominja Čebelarska zveza Slovenija.

Prva od medovitih rastlin - lipa malolista (Tilia cordata) je bila posajena v parku Sad na Studničkách v Žilini. Poleg veleposlanika je drevo posadil tudi vicežupan mesta Ján Ničík.

V Ružomberku se je sajenja lipe udeležil župan mesta Ľubomír Kubáň, predsednik upravnega odbora podjetja Mondi SCP Miloslav Čurilla in izvršilni direktor Matjaž Gorjup.

Posaditev lipe v Parku priateľstva v Martinu je sledila delovnemu sestanku veleposlanika Stanislava Raščana z generalno direktorico Slovaške narodne knjižnice, z gospo Kataríno Krištofovo. Slovaški narodni knjižnici v Martinu je veleposlanik v imenu Slovenske akademije znanosti in umetnosti podaril knjigo Biblica Slovenica. Direktorica Krištofová je veleposlaniku podarila knjigo starih slovaških, evropskih in svetovnih zemljepisnih kart. Sodelavci knjižnice so veleposlaniku pokazali tudi več študijskih prosotorov.

Druga lipa zasajena v Martinu bo rasla v Hviezdoslavovem parku. Sajenja se je udeležil tudi vicežupan mesta Adam Žilák.

Vsake posaditve lipe se je udeležil tudi Marek Sobola, generalni sekretar neprofitne organizacije Servare et Manere, ki ima bogate izkušnje s sajenjem dreves tako na Slovaškem kot tudi po svetu. Organizacija je bila glavni partner projekta.

Zraven vsakega drevesa je bila postavljena kovinska spominska plošča z besedilom v slovaščini. (Prevod v slovenščino: ˝To lipo je ob 30. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije in 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Slovaško posadilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bratislavi, 2023.˝)