Skoči do osrednje vsebine

Razstava slovenskega fotografa Boruta Peterlina v praški galeriji

Veleposlaništvo RS v Pragi je v sodelovanju z Dolenjskim muzejem Novo mesto v galeriji Jakubska v Pragi organiziralo razstavo fotografa Boruta Peterlina "Nova Zemlja - Tišina".

Razstavo slovenskega fotografa je v praški galeriji odprla predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič. Zbrane goste sta pozdravili še prva podpredsednica Poslanske zbornice Parlamenta ČR Věra Kovářová in veleposlanica Tanja Strniša. Odprtja se je udeležil tudi predsednik Državnega sveta RS g. Marko Lotrič. Med gosti je bil tudi župan Mestne občine Novo mesto, predstavniki češke vlade in institucij, diplomatskega zbora ter na Češkem živeči Slovenci.

Tema razstave obravnava razmerje med zemeljskostjo telesa in transcendenco duha. Dela so narejena ročno, v stari tehniki pigmentirano želatinski print na steklu iz ultravelikoformatnega kolodijskega negativa na steklu.

Borut Peterlin je obiskoval Akademijo za uprizoritvene umetnosti v Pragi in opravil podiplomski študij fotografije na London College of Printing. Osredotočen je na izvajanje in predajanje znanja o ročno izdelanih fotografskih tehnikah 19. stoletja, s poudarkom na mokrem kolodijskem negativu. Velja za enega najbolj prepoznavnih in najboljših fotografov, specializiranih v tej tehniki, na svetu. Kot fotograf v samostojnem poklicu deluje izrazito globalno, saj se je v preteklih letih predstavil v številnih galerijah in na festivalih tako v mednarodnem kot tudi v slovenskem prostoru ter sodeloval z vrsto mednarodnih agencij in revij.

Program odprtja so s svojim nastopom obogatile učenke Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

Razstava je bila na ogled med 17. in 30. aprilom 2023.