Skoči do osrednje vsebine

Oglaševanje čudežnih zdravil

V zadnjem času ponovno beležimo večje število prijav, ki se nanašajo na oglaševanje različnih izdelkov, s katerimi naj bi se čudežno pozdravile nekatere bolezni. V teh oglasih, v večini primerov, nastopajo tudi različni zdravniki, ki naj bi močno priporočali uporabo tega zdravila, dejansko pa ti zdravniki sploh ne obstajajo.

Na Tržnem inšpektoratu pojasnjujemo, da je v primerih, ko gre za oglaševanje izdelkov z zdravilnimi učinki, podana pristojnost Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP).

Ker pa se število spletnih prevar povečuje, naj na tem mestu še enkrat opozorimo na previdnost pri nakupovanju preko spletnih strani, na katerih ni mogoče najti vsaj podatkov o podjetju in na katerih ni objavljenih kontaktnih podatkov, ampak zgolj obrazec za sporočila.

Predno se torej odločimo za kakršen koli nakup preko določene spletne strani, vedno:

  • preverimo, ali je mogoče na tej spletni strani na enostaven in jasen način dobiti vsaj kontaktne podatke o podjetju – če je kot kontakt na voljo le spletni obrazec za oddajo sporočila, je lahko to že eden od prvih znakov, da takšni spletni strani ne gre zaupati,
  • držimo se mota, da če je nekaj preveč lepo, da bi bilo res, potem sigurno ni res,
  • če na spletu naletimo na oglase, ki spodbujajo k nakupu zdravil za različne bolezni, je priporočljivo, da se najprej posvetujemo z izbranim zdravnikom – vsekakor pa se odsvetuje nakup zdravil preko spleta,
  • če se vsi oziroma večina izdelkov na spletni strani prodaja z visokimi popusti, je to lahko že znak za večjo previdnost pri nakupovanju,
  • če je spletna stran v slovenskem jeziku, ni nujno, da za njo stroji slovensko podjetje,
  • če gre za tujo spletno stran, bo uveljavljanje pravic, če bo šlo pri nakupu kaj narobe, težje (pri nakupovanju preko slovenskih spletnih strani lahko v določeni meri pomaga Tržni inšpektorat RS, če gre za spletno stran, s katero upravlja podjetje s sedežem v EU, se lahko potrošnik obrne na Evropski potrošniški center, če gre za spletno stran iz tretje države, lahko eventuelno pomagajo le morebitne potrošniške organizacije iz te države).

Še več o tem, kaj vse je potrebno preveriti, predno se odločite za nakup preko spleta, pa si lahko preberete tudi na spletnih straneh Varni na internetu.