Skoči do osrednje vsebine

Društvo Asociacija praznuje 20 let obstoja

Društvo Asociacija – društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture že vse od leta 1992, ko je društvo začelo neformalno delovati, poskuša zagotavljati trajnostne pogoje za profesionalno delovanje nevladnih organizacij ter samostojnih ustvarjalcev, dejavnih v umetnosti in kulturi.

Danes je Asociacija profesionalno koordinirana in združuje več sto samostojnih ustvarjalcev v kulturi in okoli sedemdeset nevladnih organizacij s področja kulture, 20. aprila 2023 pa je praznovala okroglih 20 let obstoja.

Dogodek ob obletnici je bil razdeljen na dva dela. V prvem delu so pripravili konferenco o vplivih kulture na zdravje in dobro počutje, ki je del projekta Kultura za zdravje (angleško Culture For Health). Osrednji del konference je bila predstavitev poročila le tega. Zbrane je v uvodnem nagovoru pozdravil državni sekretar Ministrstva za kulturo mag. Marko Rusjan.

Ob 19. uri so v dvorani Dijaškega doma Tabor pripravili nekaj izbranih govorov o umetnosti in društvu samem, večer pa zaključili s slavnostnim druženjem. Med osrednjimi govorkami je bila tudi ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. »Pred vsemi nami so izzivi in odločni koraki do vključujoče, trajnostno naravnane in solidarne kulture. Na Ministrstvu za kulturo pripravljamo vrsto reform, med drugi tudi spremembo Nacionalnega programa za kulturo, pripadajoč akcijski načrt, spremembe krovnega zakona, reformo samozaposlenih in številne področne strategije. Vaše izkušnje, strokovnost, mednarodna vključenost in strateški razmisleki pomembno prispevajo k oblikovanju izhodišč novega kulturnega modela,« je med drugim poudarila ministrica in društvu ob častitljivi obletnici tudi čestitala.