Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. aprila 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.29 si je pri sestopu z Lubnika, občina Škofja Loka, pohodnik pri padcu poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so poškodovanega pohodnika na kraju oskrbeli, prepeljali v dolino in predali reševalcem NMP Škofja Loka.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 15.40 se je v naselju Trška gora, občina Krško, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Reševalci NMP Krško so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli, gasilci PGE Krško pa prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v SB Brežice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 2.13 je na avtocestnem izvozu Duplje, občina Naklo, voznik z osebnim vozilom povozil divjad. Gasilci GARS Kranj so pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator in osvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 so v Brezju pri Dobrovi, občina Dobrova-Polhov Gradec, mimoidoči naleteli na osebno vozilo, ki je zapeljalo s ceste in se prevračalo po bregu. Voznik vozila je ležal neodziven izven vozila. Gasilci PGD Dobrova, Brezje in GB Ljubljana so stabilizirali vozilo na brežini, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji voznika. 

Ob 20.54 sta na Dunajski cesti pred križiščem za Tolstojevo ulico trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, kombinirano vozilo umaknili s cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 19.10 je med naseljema Gorjansko in mejnim prehodom Gorjansko, občina Komen, padel motorist. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, pomagali reševalcem pri oskrbi in odklopili akumulator. Reševalci NMP Sežana so poškodovanega motorista prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.11 so v kletnih prostorih gradu v Sevnici goreli odpadki. Požar so pogasili gasilci PGD Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 11.49 so v naselju Florjan, občina Šoštanj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šoštanj so zavarovali kraj dogodka, očistili in pogasili tleče saje ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 14.01 je na Pohorski cesti v Zrečah gorel pomivalni stroju v stanovanju. Gasilci PGD Zreče so odklopili električno napetost, prezračili prostor ter posesali vodo, ki je iztekala zaradi okvare stroja in napake na vodovodni inštalaciji.

Ob 17.08 se je v Kocenovi ulici v Celju iz stanovanja v tretjem nadstropju, iz peči na drva valil dim. Gasilci PGE Celje in PGD Celje - Gaberje so opravili evakuacijo dveh stanovalcev, ki so ju pregledali reševalci NMP Celje. Gasilci so nadtlačno prezračili stanovanje in stopnišče ter preventivno s termovizijsko kamero pregledali podstrešje. Stanovalcem so odsvetovali nadaljnjo uporabo kurilne naprave do pregleda dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 15.45 je v Gregorčičevi ulici na Bledu, zaradi cigaretnega ogorka, gorelo na balkonu stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bled, Ribno in Rečica so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 12.52 je v naselju Spodnje Hoče v občini Hoče – Slivnica v stanovanjskem objektu gorela električna pečica. Lastnik objekta je pečico odnesel iz objekta in požar pogasil. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče so pregledali in prezračili objekt.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.15 je v naselju Kerinov grm, občina Krško, gorel odpadni material. Gasilci PGE Krško so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 11.12 je v Glazerjevi ulici v Rušah gorela živa meja iz cipres. Požar je omejil lastnik, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Smolnik, Ruše in Bistrica ob Dravi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.45 je v naselju Vogrsko, občina Renče – Vogrsko, gorelo na območju kurišča pripravljenega za kres. Gasilci PGD Renče – Vogrsko in JZ GRD GE Nova gorica so požar pogasili in območje kurišča dodatno zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.27 so v ulici Žabjak v Novem mestu goreli odpadki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 21.24 je v Prušnikovi ulici v Mariboru pred trgovskim centrom gorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pričeli gasiti mimoidoči, gasilci JZ GB Maribor pa so ga dokončno pogasili. Zabojnik je ostal nepoškodovan.

Ob 23.03 je ob Pobreški ulici v Mariboru, na gradbišču spusta za reševalne čolne v reko Dravo, gorel zabojnik za gradbeno orodje. Gasilci JZ GB Maribor so pogasili požar, ki je uničil nekaj gradbenega orodja v zabojniku in mobilno PVC stranišče na gradbišču. Nastala je gmotna škoda.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 16.32 so v naselju Jelce v občini Šentjur v gozdu pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije odstranili najdeno tromblonsko mino M57, jugoslovanske izdelave. Nevarno najdbo so do uničenja ustrezno uskladiščili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.12 sta na Novem trgu v Celju gasilca PGE Celje s tehničnim posegom odprla vrata stanovanja v tretjem nadstropju ter policiji in reševalcem NMP omogočila dostop do preminule osebe.

Izpostava Kranj

Ob 16.45 sta v Frankovem naselju v Škofji Loki v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta otroka. Gasilci PGD Trata so otroka rešili, dvigali izklopili iz delovanja ter obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 je v naselju Videm v občini Dol pri Ljubljani, zaradi napake pri plinski peči prišlo do izlitja vode v stanovanju. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil za vodo in izteklo vodo posesali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.03 so v Slovenski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/