Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic

Unesco je leta 1995 na konferenci v Parizu razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, saj je prav knjiga – v vseh svojih pojavnih oblikah – skozi zgodovino človeštva najpomembnejši nosilec širjenja in ohranjanja znanja.
Portret ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Unesco je letos posvetil dan knjige izvirnim jezikom. Teh imamo tudi v Sloveniji, več, kot se morda zavedamo: poleg slovenščine in bogastva njenih številnih narečij ter slovenskega znakovnega jezika, sta tu še jezika narodnih manjšin, italijanščina in madžarščina. Naš kulturni prostor bogati tudi več različic romskega jezika, tu so še vsi jeziki pripadnikov nekdanjih jugoslovanskih republik, pogosto pa se v Sloveniji srečamo tudi z drugimi svetovnimi jeziki, takšnimi z malo in takšnimi z veliko govorci.

Vsi ti jeziki se na našem majhnem geografskem prostoru tudi mešajo in tako bogatijo jezikovno pokrajino za nas vse. Z bogatim jezikom pa raste tudi širina naše miselnosti. Ob svetovnem dnevu knjige vam želim, da bi našli knjigo, ki vam bo spregovorila v svojem jeziku in vas navdihnila, da si boste prav vsak dan vzeli vsaj nekaj minut za branje.