Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. aprila 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 5.08 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Trebnjega, 34 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij v okolici Trebnjega in Ivančne Gorice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 12.24 se je na Donački gori v občini Rogatec poškodovala planinka, ki zaradi poškodbe pri padcu ni mogla nadaljevati poti. Posredovali so gasilci PGD Donačka Gora, Rogatec, reševalci GRS Celje, Kranj in reševalci NMP Šmarje pri Jelšah, ki so poškodovano osebo na težko dostopnem terenu oskrbeli in pripravili za helikopterski prevoz. Helikopter SV jo je prepeljal v UKC Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 16.41 se je v naselju Savina, občina Ljubno, pri delu v gozdu poškodoval občan. Zaradi poškodb je umrl na kraju dogodka. Gasilci PGD Nazarje in Ljubno ob Savinji so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policistom in ostalim službam ter nudili pomoč pri prenosu preminulega do vozila.

Izpostava Maribor

Ob 12.58 so gasilci PGD Poljčane posredovali v gozdu nad naseljem Studenice v občini Poljčane, kjer se je pri delu v gozdu z motorno žago poškodoval občan. Gasilci so poškodovanega oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica. Ti so ga prepeljali do gasilskega doma v Poljčanah, od koder so ga s helikopterjem SV prepeljali v UKC Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 so na Vojkovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaustavili krvavitev in oskrbeli rano padli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 je v naselju Otalež, občina Cerkno, oseba padla po stopnicah in se poškodovala. Gasilci PGD Plužnje so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Idrija, ki so jo dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 23.27 je na Drožanjski cesti v Sevnici osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, vozilo potegnili iz potoka nazaj na vozišče, odklopili akumulator in pregledali potok zaradi morebitnega onesnaženja. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 10.45 sta v naselju Parižlje v občini Braslovče trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Parižlje-Topovlje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, ki so ju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 16.25 sta na regionalni cesti med Strunjanom in Belvederjem v občini Izola trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in posuli razlite motorne. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 sta na vzhodni ljubljanski obvoznici med Bizovikom in predorom trčila osebno in tovorno vozilo. Osebno vozilo je pristalo v jarku. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo in reševalcem NMP Ljubljana nudili pomoč pri njeni oskrbi.

Ob 18.35 sta na regionalni cesti Kamnik–Ločica v naselju Soteska, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, nevtralizirali razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev nudili pomoč lažje poškodovani udeleženki nesreče.

Izpostava Maribor

Ob 10.16 so na Cesti proletarskih brigad v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 11.36 sta v Spodnji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, trčila motorno kolo in traktor. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, posipali iztekle motorne tekočine ter reševalcem NMP Slovenska Bistrica nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Ob 13.31 sta na Radvanjski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno od dveh poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so obe poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.11 sta v Radoslavci, občina Ljutomer, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozili z vozišča in očistili kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 so v naselju Tolminski Lom, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo, ki je nasedlo na rob ceste. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.56 je na uvozu avtocestnega priključka Bič v smeri Ljubljane, občina Trebnje, padel voznik z motornim kolesom in se poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Trebnje, v SB Novo mesto pa so ga odpeljali reševalci NMP Novo mesto. Gasilci PGD Trebnje in Stična so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč ponesrečencu, pomagali pri njegovem prenosu do reševalnega vozila in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Delavci DARS-a so zavarovali kraj dogodka in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 15.39 sta na Partizanski cesti v Sežani trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu težje poškodovanega motorista. Reševalci NMP Sežana so ga prepeljali v SB Izola.

Ob 15.56 sta na Lokavski cesti v Divači trčila osebno vozilo in motorist s sopotnikom. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana in policiji. Dve poškodovani so prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 12.11 sta na Osojnikovi cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter do prihoda reševalcev NMP Ptuj oskrbeli dve ponesrečeni osebi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.31 je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, usmerjali promet, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli ponesrečene in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.18 je na regionalni cesti Zagorje–Trojane v naselju Orehovica, občina Zagorje ob Savi, neznani voznik zbil kolesarko in odpeljal s kraja dogodka. Reševalci NMP Zagorje ob Savi so poškodovanko oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Gasilci PGD Zagorje mesto so zavarovali kraj dogodka in mesto pristanka helikopterja ter prenesli poškodovano v helikopter SV, ki jo je prepeljal v UKC Ljubljana. Odsek ceste je bil zaradi intervencije popolnoma zaprt od 10.00 do 11.30 ure.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.48 se je v Čičarah v Kranjski Gori, občina Kranjska Gora, močno kadilo iz kleti večstanovanjskega bloka. Gasilci PGD Kranjska Gora, Podkoren, Rateče - Planica in GARS Jesenice so ugotovili, da je eden od lastnikov preveč zakurili v kurilni napravi in da dim ne predstavlja nevarnosti za občane in okolje. O intervenciji so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.38 so na Trdinovi cesti v Šentjerneju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so odstranili dimniško cev, pogasili goreče saje, pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do popravila dimnika.

Izpostava Ptuj

Ob 13.07 se je v naselju Brestje v občini Ptuj v kuhinji stanovanjske hiše smodila hrana na štedilniku. Gasilci PGD Ptuj so s tehničnim posegom odprli vrata hiše, odstavili hrano s štedilnika ter prezračili in pregledali prostore. Do požara ni prišlo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.24 je na ljubljanski obvoznici iz smeri Barja proti Brdu, zaradi okvare motorja, zagorelo osebno terensko vozilo. Pred prihodom gasilcev je voznik že pričel z gašenjem in odklopil akumulator. Gasilci GB Ljubljana so s termovizijsko kamero pregledali motor vozila in ga dodatno ohladili.

Izpostava Postojna

Ob 7.21 je na avtocestnem razcepu Gabrk–Senožeče, občina Divača, gorelo osebno vozilo. Požar so pričeli gasiti mimoidoči. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, odklopili akumulator ter s termovizijsko kamero pregledali vozilo. Gasilci PGD Senožeče so bili med intervencijo preklicani.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.53 so v naselju Leskovec, občina Celje, gasilci PGD Trnovlje in PGE Celje pogasili požar cipres v dolžini okoli 10 metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.28 so v naselju Potok pri Komendi, občina Komenda, v bližini industrijske cone gorele smeti in palete. Požar, ki se je razširil na bližnje drevo, so pogasili gasilci PGD Moste in Komenda.

Ob 19.01 so v naselju Smrekec v Grosuplju gorele smeti, suha trava in odpadne gume. Požar, na površini okoli 500 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.46 je v ulici Banija na Igu osebno vozilo povozilo zložen stebriček. Iz poškodovanega vozila, ki je nadaljevalo pot, so iztekale motorne tekočine. Gasilci GB Ljubljana so na parkirišču in cesti nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Ptuj

Ob 19.21 so v naselju Bratonečice, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Ormož in delavci KP Ormož nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 1500 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 11.30 so pri naselju Prilipe, občina Brežice, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju varno uničili minometno mino kalibra 81 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Koper

Ob 11.07 je v Hrvatinih v občini Koper občan na njivi naletel na ročno bombo mase 0,2 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so ob prisotnosti policije nevarno najdbo zavarovali in uničili na varnem kraju. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 14.37 je v naselju Tenetiše, občina Kranj, pri smetišču ob potoku občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta minometno mino, kalibra 50 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne varno uničila v bližini kraja najdbe. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 je v bližini naselja Tolminski Lom, občina Tolmin, občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja varno uskladiščila iz obdobja 1. svetovne vojne najdene italijanske izdelave topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase sedem kilogramov in topovsko granato, kalibra 65 milimetrov, mase štiri kilogramov ter avstro-ogrske izdelave topovski vžigalnik, kalibra 80 milimetrov in mase 0,65 kilogramov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.38 so na Cesti Jaka Platiše v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebe in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.01 so v Maistrovi ulici v Grosupljem gasilci PGD Grosuplje s tehničnim posegom odprli vrata balkona in rešili ujeto osebo.

Ob 23.17 so v Hacquetovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu poškodovane osebe iz petega nadstropja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.35 so v ulici Nad reko v naselju Dogoše, občina Maribor, gasilci PGD Dogoše odstranili drevo, ki je ogrožalo objekt.

Ob 9.21 so v Trubarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.25 so v naselju Laznica, občina Cerkno, gasilci PGD Gorje – Poče – Trebenče nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 13.40 so v Gorenji Vasi, občina Kanal, gasilci PGD Kanal odstranili drevo, ki se je nevarno nagnilo nad elektro vodniki.

Ob 14.58 so v naselju Kal nad Kanalom, občina Kanal, gasilca PGD Kanal odstranili drevo, ki je nevarno viselo nad stanovanjsko hišo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/