Skoči do osrednje vsebine

Socialne inovacije so ključne pri soočanju s problematiko staranja prebivalstva in dolgotrajne oskrbe

Na mednarodni konferenci o aktivnem in zdravem staranju, ki je potekala v Ljubljani, so strokovnjaki poudarili, da so socialne inovacije ključne pri soočanju s problematiko staranja prebivalstva in dolgotrajne oskrbe. Korak k ustreznim rešitvam na tem področju po njihovem mnenju predstavlja mednarodni projekt socialnih inovacij SI4CARE (angleško Social Innovations for Care).

Kot predstavnica Ministrstva za zdravje se je konference udeležila Natasa Vidnar, v. d. generalne direktorice Direktorata za zdravstveno nego. V imenu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je bil nujno zadržan zaradi aktivnosti prenove zdravstvenega sistema, je podpisala momerandum projektu in nadaljnjim aktivnostim.

Na konferenci je izpostavila: »Vsi se moramo zavedati, da staranje ni enoznačen proces in da starejši niso enoznačna skupina. Nehajmo se ukvarjati s preteklostjo, glejmo v prihodnost - samo skupaj bomo kos izzivom, ki jih prinaša starajoča se družba.« Zaključila je z besedami: »Vsak od nas je "kamenček v mozaiku" nujnih sprememb in odgovornosti,  s poudarkom na medpoklicem sodelovanju, spoštovanju - kjer je in bo v ospredju pacient!».