Skoči do osrednje vsebine

Zaključena sanacija zadrževalnika Vogršček

17. aprila 2023 je bilo izdano uporabno dovoljenje za sanacijska dela pregrade Vogršček s pripadajočimi objekti. Sanacija zadrževalnika Vogršček je tako zaključena.

Zadrževalnik Vogršček je objekt vodne infrastrukture v lasti Republike Slovenije, ki je bil zgrajen v letih 1986 – 1989. Njegov namen je zadrževanje poplavnih valov ter zadrževanje vode za potrebe namakanja kmetijskih površin. Skupni volumen zadrževalnika znaša 8,50 milijona m3, od tega  6,80 milijona m3 za potrebe namakanja spodnje Vipavske doline ter 1,25 milijona m3 za potrebe zadrževanja visokovodnega vala.

Leta 2007 bila pri rednem pregledu pregrade opažena mokra cona, ki se je nahajala na zračni strani pregrade. Sledilo je veliko raziskav terena in študij, ki so bile osnova za končno izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo sanacijskih del. Izvajalec sanacije je bil izbran na podlagi javnega razpisa in 7. januarja 2020 je bila podpisana pogodba za izvedbo sanacijskih del. 

Izvajalci del po pogodbi so bili JV Kolektor CPG d.o.o. kot vodilni partner, RGP d.o.o. (Velenje) in RIKO d.o.o. (Ljubljana) ter nominirani podizvajalci Geoportal, Ginex, Metalna Senovo. Inženiring in nadzor nad izvedbo del je imelo podjetje DRI d.o.o..

V okviru sanacije so se izvajal sanacijska dela do priključka na namakalni sistem pod pregrado in sicer:

  • Ob levem boku pregrade je bil izveden predor širine 5,64 m, višine 5,10 m in dolžine 144,65 m. V predor so bile nameščene tri cevi v prvotno projektiranih velikostih in sicer dve cevi premera 120 cm v funkciji talnega izpusta ter cev premera 100 cm, namenjena za namakanje in oroševanje. Vsaka cev je v dolžino merila 190 m. Dodatno je bila v predor nameščena tudi cev za zagotavljanje biološkega minimuma.
  • Izvedena je bila rekonstrukcija in dograditev obstoječega odvzemnega objekta tako, da bo omogočen odvzem vode za namakanje v 4 nivojih in bo vedno zagotovljena najprimernejša temperatura vode za namakanje.
  • Prav tako je bil izveden nov iztočni objekt s podslapjem.
  • Nameščena je bila nova hidromehanska oprema, nove elektro inštalacije ter oprema za daljinsko upravljanje in video nadzor.
  • Sanirano je bilo obstoječe prelivno polje in upravni objekt.
  • Izvedena je bila zatesnitev obstoječih talnih cevi skozi pregrado.
  • Vzporedno je vzpostavljena tudi nova geodetska mreža za opazovanje pregrade.

Vrednost izvedenih gradbenih del je znašala cca 11 milijona evrov. Od tega je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kot sofinancer,  zagotavljalo sredstva v višini 3,8 milijona evrov, preostala sredstva pa je zagotovil investitor, torej Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija RS za vode, iz sredstev Sklada za vode.

Gradbena dela, ki so potekala v okviru sanacije, so bila zelo zahtevna. Zaradi usklajevanj z različnimi resorji, zagotavljanja vode za oroševanje in namakanje ter delno zaradi terenskih razmer ob odpiranju gradbenih jam je med samo gradnjo prišlo tudi do nekaterih sprememb projektne dokumentacije in tehnologije gradnje. V času gradnje smo se spopadali tudi z omejitvami, povezanimi z epidemijo korona virusa ter nepredvidljivimi podražitvami materiala in energentov. Vse izzive smo v dobrem sodelovanju z izvajalci, inženirjem in naročnikom ter v želji po uspešno zaključenem projektu, tudi uspešno  premagali.

Ob tej priložnosti se Direkcija RS za vode, kot naročnik in investitor sanacije, zahvaljuje vsem, ki so pripomogli k uspešno zaključenem projektu.

Zadrževalnik Vogršček
1 / 4