Skoči do osrednje vsebine

Vaja v okviru projekta Varni in enaki v naravnih in drugih nesrečah

Med 19. in 20 aprilom smo se v Divuljah, na Hrvaškem, v okviru projekta udeležili teoretične vaje.

Teoretične vaje se je udeležilo 65 predstavnikov vseh partnerjev v projektu. Gre za predstavnike reševalnih služb iz Hrvaške, Črne gore in Slovenije. 8 strokovnjakov iz Slovenije prihaja iz Policije, Rdečega križa, Poklicne gasilske enote Celje in Gasilsko reševalne službe Jesenice. Na teoretični vaji je v vlogi trenerja sodeloval predstavnik Gasilske reševalne službe Kranj.

Vaja je bila namenjena usposabljanju in informiranju predstavnikov reševalnih služb o potrebah invalidov v primeru naravnih in drugih nesreč. Na dvodnevni teoretični vaji so bili uvodoma predstavljeni ključni poudarki smernic, ki so bile pripravljene v okviru projekta ter zaključki že izvedenih panelnih diskusij na Hrvaškem, v Črni gori in Sloveniji, kot tudi zaključku mednarodne konference v Črni gori. Predstavljene so bile že izvedene aktivnosti v okviru projekta. Sledile so poglobljene teoretične predstavitve različnih vrst invalidnosti (telesna, vizualna, slušna, intelektualna ter mentalna, avtizem), ki so vključevale tudi krajše simulacijske vaje.

Uspešno zaključeni teoretični vaji bo sledila praktična vaja na Reki, na Hrvaškem, v juniju 2023, ki se je bo udeležil tudi predstavnik Evropske komisije. V okviru dogodka bo potekala tudi promocija projekta za splošno javnost.

Udeleženci na travniku v ozadju morje in grič.

Skupinska fotografija udeležencev dogodka. | Avtor: Anja Gerčar