Skoči do osrednje vsebine

Prenova železniške postaje Rače

Začela se je prenova železniške postaje Rače, kjer že potekajo dela na peronski infrastrukturi. V teku je tudi izkop gradbene jame za gradnjo novega podhoda.

Izvajalec je bil uveden v delo v mesecu februarju 2023. Prenova železniške postaje Rače bo zajemala ureditev tirne infrastrukture ter gradnjo dveh bočnih peronov s pripadajočimi nadstreški in opremo za potnike. Predvidena je tudi gradnja novega podhoda s stopnišči in dvigali, ki bo omogočal potnikom varnejši in lažji dostop na peronsko infrastrukturo. Prav tako je predvidena ureditev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih (SVTK) naprav ter vozne mreže. V sklopu projekta bo urejeno tudi parkirišče z dostopnimi potmi.

V zaporah železniškega prometa je že bila izvedena vgradnja tirnih provizorijev za gradnjo podhoda ter temeljev in stebrov vozne mreže. Na peronski infrastrukturi trenutno poteka gradnja temelja pod peronskimi elementi ter gradnja začasnega perona. Prav tako poteka prestavitev in zaščita signalnovarnostne in telekomunikacijske ter elektroenergetske kabelske kanalizacije. Na postaji so se začela tudi dela za izvedbo novega podhoda z dvigali, ki bo po izgradnji omogočil potnikom, pešcem in kolesarjem varnejši in lažji dostop na peronsko infrastrukturo. Zaključek vseh del je predviden do konca leta 2023.

Ocenjena vrednost investicije je 4,69 milijona evrov. Zagotovljeno je tudi EU sofinanciranje iz Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) v višini 2,32  milijona evrov.