Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. aprila 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.48 so pod vzletiščem za jadralne padalce Lijak v občini Nova Gorica opazili padalo na drevesu. Posredovali so pripadniki MONG HRI Nova Gorica, ki so poškodovanega jadralnega padalca prepeljali do reševalnega vozila NMP Nova Gorica in v SB Šempeter pri Gorici.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.44 je v naselju Skorno, občina Šoštanj, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD in PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Velenje in policiji. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.11 je na regionalni cesti Vrhnika–Logatec v občini Logatec prišlo do prometne nesreče osebnega vozila, ki se je prevrnilo na streho. Očividci so vozniku pomagali pri izstopu iz vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Logatec so nudili pomoč vozniku in ga prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 22.36 je na Ljubljanski cesti v Domžalah voznika kolesa z motorjem obšla nenadna slabost, onemogel se je ustavil in obležal ob vozilu. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in skupaj z reševalci NMP Domžale voznika oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Na kraju dogodka je posredovala tudi policija.

Ob 23.23 je na Ljubljanski cesti v Dobu, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v semafor. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Domžale nudili pomoč poškodovani osebi in jo prenesli do reševalnega vozila, odklopili akumulator ter posuli razlite motorne tekočine. Za sanacijo poškodovanega semaforja je poskrbelo podjetje EIS Skočaj. Na kraju je posredovala tudi enota policije PP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 14.17 je v naselju Ošelj, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnjo iztekanje pogonskih goriv in odklopili akumulator. Ponesrečenega voznika so oskrbeli reševalci NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.53 sta na cesti pri pokopališču v Ajdovščini trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja, nudili pomoč lažje poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina in poskrbeli za nevtralizacijo manjše količine razlitih motornih tekočin na vozišču.

Izpostava Postojna

Ob 20.02 je na cesti Ilirska Bistrica–Dolenje pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in reševalcem NMP Ilirska Bistrica nudili pomoč pri oskrbi lažje poškodovanega voznika.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.59 je v Kasazah v občini Žalec gorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kasaze-Liboje, Zabukovica, Griže in Dobriša vas-Petrovče so požar pogasili, prezračili objekt, odstranili tleče predmete, objekt pregledali s termovizijsko kamero ter do prihoda reševalcev NMP Celje nudili prvo pomoč dvema osebama, ki sta se nadihali dima. Reševalci NMP Celje so osebi pregledali in oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 11.30 je v podjetju v Lazah, občina Kranj, pri mletju odpadkov prišlo do reakcije z neznano snovjo. Posledično je zagorelo v delovnem stroju. Požar so zaposleni pred prihodom gasilcev GARS Kranj pogasili, gasilci pa so s termovizijsko kamero pregledali stroj in okolico.

Izpostava Maribor

Ob 15.50 se je v kulturnem domu Bistrica ob Dravi, občina Ruše, smodila gledališka zavesa. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi, Ruše in Smolnik so zaveso pravočasno odstranili in preprečili širjenje požara ter prostor prezračili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.15 je Na Trgu na Prevaljah zagorela kuhinjska napa v stanovanjski hiši. Požar so pred prihodom gasilcev uspeli pogasiti lastniki. Gasilci PGD Prevalje so izmerili prisotnost plinov, s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.04 je na Vipavski cesti v Ajdovščini pri Supernovi zagorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so požar pogasili in odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 19.35 so v ulici Žabjak v Novem mestu gorele smeti. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili ogenj na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 3.51 je na križišču Gosposvetske in Kosarjeve ulice v Mariboru gorela vsebina zabojnika za papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.03 je na območju Kozlovega roba v Tolminu krajanka naletela na topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik, kalibra 65 mm, mase 0,3 kg. Obe najdbi, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in prepeljal v ustrezno skladišče.

Ob 9.21 je v bližini železniške postaje na Grahovem ob Bači v občini Tolmin krajanka v gozdu naletela na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila šest različnih kosov ubojnih sredstev, skupne mase 16,61 kg, avstrijske in nemške izdelave iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta prepeljal v ustrezno skladišče.

Ob 9.59 sta v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije pri detekciji terena našla več kosov streliva. Na varno sta odstranila šest kosov, skupne mase 5,91 kg. Najdbe italijanske in avstro ogrske izdelave izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.42 je v naselju Orehovlje, občina Miren – Kostanjevica, krajan na svojem zemljišču pri izkopu naletel na topovsko granato, kalibra 102 mm, mase 13 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in prepeljal v ustrezno skladišče pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 3.04 je v Matajčevi ulici v Kranju iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj so preprečili nadaljnjo iztekanje in prečrpali vodo iz prostora.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.37 so gasilci GB Ljubljana na Zavetiški ulici v Ljubljani s tehničnim posegom odprli vrata vozila, v katerem se je nahajal otrok.

Izpostava Maribor

Ob 3.39 so na Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.05 so gasilci PGD Idrija posredovali na Triglavski ulici v Idriji, kjer so nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri odpiranju vhodnih vrat stanovanja, v katerem je bila onemogla starejša oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.10 so v ulici Pod gradom v Dravogradu gasilci PGD Dravograd nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/